Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ !!! Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΤΑΨΙΟΥ!!

Μόνο και μόνο το όνομα του, σου γεμίζει το στόμα .
Τοχω κάνει αμέτρητες φορές μέχρι να βρω τίς ακριβείς αναλογίες για μια κρέμα αφράτη που θα παραμείνει έτσι έστω και μετά από μερικές μέρες στο ψυγείο !! Η συνταγή πέρασε από την μητέρα μου σε μένα .. Εγώ απλώς την βελτίωσα λιγάκι!!! 

Ας δούμε λοιπόν μαζί μεγάλα και μικρά μυστικά από ένα γλυκό που χαρακτηρίζεται ως το πιο αντιπροσωπευτικό, όσον αφορά τα γλυκά ταψιού !!
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Γαλακτομπούρεκο της Γιαγιάς......Για την Μαριάννα......   Grandmother's galaktompoureko...... for Marianna!!!!
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1 λίτρο γάλα πλήρες
1,1/2 τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κουταλιές καλό βούτυρο(θερμοκρασία δωματίου)

4 χαρτάκια βανίλιας
1/2 φύλλο μπακλαβά(εγώ προτιμώ κανάκη)
φύλλο κρούστας, fillo pastry, fresh, φρέσκο, phylo
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο για τα φύλλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3,1/2 τσαγιού ζάχαρη
2,1/2 φλυτζάνια νερό
1 ολόκληρη φλούδα απο ενα λεμόνι
2 κουταλιές σούπα χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζετε το γάλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί ( οχι να κάψει).
Ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς με κυκλικές κινήσεις ( με ξύλινη κουτάλα η σύρμα) να πάρει βράση και να πήξη .Το κατεβάζετε απο την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει λίγο.

2. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν , να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.

3. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών μέσα στο σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς  με την ξύλινη κουτάλα η το σύρμα . Ρίχνετε και το βούτυρο και ανακατώνετε να διαλυθεί . 
Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας που και που για μην κάνει κρούστα.
4. Βουτυρώνετε ενα μέτριο ταψί , στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο,  


με βούτυρο και αδειάζετε μέσα στο ταψί την κρέμα. 
Διπλώνετε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν απο το ταψί ,τα βουτυρώνετε,
και στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα απο πάνω, βουτυρώνοντας
πάντοτε το καθένα από αυτά . Προσπαθείτε με τα χέρια σας να χώσετε  τα πάνω φύλλα
 που εξέχουν μέσα στο ταψί  παράλληλα στα τοιχώματα. Ραντίζετε με λίγο νεράκι  τα 
φύλλα όταν τελειώσετε το στρώσιμο. Χαράσσετε με μυτερό μαχαίρι (οχι μέχρι κάτω) σε τετράγωνα η μπακλαβαδωτά κομμάτια. 
5.Το ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. 

6.Στο μεταξύ βράζετε την ζάχαρη με το νερό και την λεμονόφλουδα επί 10 λεπτά . 
Προσθέτετε τον χυμό και βράζετε άλλα 5 λεπτά .
Άμα ψηθεί το γλυκό το βγάζετε απο τον φούρνο και το περιχύνετε σιγά -σιγά με το σιρόπι χρησιμοποιώντας την μεγάλη κουτάλα  που έχετε για να σερβίρετε την σούπα .

Το σιρόπι πρέπει να έχει κρυώσει και το γλυκό να είναι καυτό απο τον φούρνο.
Μην ρίξετε το σιρόπι απότομα γιατί θα σας σηκωθούν τα φύλλα όρθια και δεν θα 
εχει όμορφη εμφάνιση .

Γαλακτομπούρεκο στο πιάτο3Γαλακτομπούρεκο - βήμα39

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!
ΡΕΝΑ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!