Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

ΠΛΑΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΣΑΜΙΩΤΙΚΗ (ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ)

Τηρώντας την υπόσχεση μου,θα σας δώσω σήμερα την συνταγή για γεμιστή πλάτη 
ακριβώς όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου και η μητέρα μου ..

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΛΑΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΣΑΜΙΩΤΙΚΗ
ΥΛΙΚΑ
1 κατσικίσια  πλάτη(αυτή που θα δείτε είναι περίπου 4 κιλά)
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισή συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί ( όχι ρετσίνα)
1 φλιτζάνι ρύζι
αλάτιπιπέρι
1 μπόλια κατσικίσια 
 4 φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες σε τρίφτη
ελαιόλαδο
τοματοπελτέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά την πλάτη και προσέχουμε να μην μείνει καμμιά τριχούλα πάνω.
Την ανοίγουμε από την κάτω μεριά με μαχαίρι προσεχτικά να μην μας σκιστεί.













Μετά βάζουμε το χέρι μας μέσα και σιγά-σιγά σπρώχνοντας την ανοίγουμε και άλλο .











Συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε στο άλλο άκρο.
























Ζεματάμε την μισή συκωταριά(εκτός απο τα γλυκάδια)δηλ.πνευμόνι,συκώτι,νεφρά, καρδιά                                                            















 Ψιλοκόβουμε  τα ζεματισμένα εντόσθια.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό. 
Τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο.











Ρίχνουμε μέσα τα εντόσθια.
 Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Σβήνουμε με το κρασί.












Προσθέτουμε το ρύζι. 
                                                                              Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση .

Περιμένουμε να πιει τα ζουμιά του,
και το κατεβάζουμε από την φωτιά .
Το αφήνουμε να κρυώσει προτού γεμίσουμε την πλάτη. 

 
                                                                               
                                                                                     Αρχίζουμε γεμίζουμε προσεκτικά με μια  
                                                                                      κουτάλα.       


 Την σηκώνουμε όρθια για να κατεβεί το ρύζι.                                     
                                                                                         

 Οταν τελειώσουμε , αρχίζουμε το ράψιμο.
( με σακοράφα και κλωστή που δεν καίγεται)





 Την ξαπλώνουμε κάτω και την πιέζουμε ελαφρά για να μοιραστεί η γέμιση ομοιόμορφα παντού.
 
Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι (την γυρίζουμε και την αλατοπιπερώνουμε και από την κάτω μεριά. Την σκεπάζουμε με την μπόλια για να μην μας στεγνώσει στο ψήσιμο 
(η μπόλια βοηθάει να κάνει η πλάτη μας ωραία πετσούλα).Ρίχνουμε στο ταψί ελαιόλαδο και την φρέσκια ντομάτα... Συμπληρώνουμε με νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ..
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 4 ώρες περίπου .. Τσεκάρουμε ενδιάμεσα να μην στεγνώσει 
η σάλτσα της .. Όταν είναι έτοιμη και πιρουνιάζεται , ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ( στα 4) . Συμπληρώνουμε με νερό για να τις χώνει και  προσθετουμε και λίγο τοματοπελτέ για να γίνουν πιο κόκκινες ..
Βάζουμε ξανά στον φούρνο για να ροδίσει η πλάτη μας και να ροδοκοκκινίσουν και οι πατατούλες μας ..
Εγώ την πλάτη θα την ψήσω αύριο Κυριακή του Πάσχα. 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.


(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης)   

2 σχόλια:

alkmini είπε...

Να εισαι καλα Ρενα,ετσι ακριβως τη φτιαχνει η μαμα μου..Το μονο που δεν ηξερα ηταν για το ζεματισμα,νομιζω οτι τα βαζει ολα..,ουτε σβηνει με κρασι,που σιγουρα ειναι φανταστικο,αλλα εκτος απο ανιθο,βαζει κι αλλη πρασιναδα..θα τη ρωτησω να σου πω..Μραβο για το παραδοσιακο..εχω κουραστει λιγο με τα κουκουναρι και τις σταφιδες,οχι οτι δεν ειναι ωραιο, αλλα δεν ειναι σαν της μαμας...ΦΙΛΙΑ..

recettes de cosy είπε...

Να εισαι καλα Ρενα,πολυ ωραιο.Εκτιμω ιδιαιτερα το παθοσ σου για το φαγητο και την τεχνη τησ μαγειρικησ...Felicitations...

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!