Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΑΙ 2 ΤΥΡΙΑ!!!


Το ταπεινό κουνουπίδι (επιστ. Κράμβη η λαχανώδης) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος Βράσσικα. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.
Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μακριά και τα εσωτερικά γέρνουν προς το κέντρο του φυτού. Στην κορυφή του σχηματίζεται μία συμπαγής μάζα από υπερτροφικά άνθη και σαρκώδεις μίσχους που λέγεται ανθοκεφαλή.
Το κουνουπίδι τρώγεται μαγειρεμένο ή διατηρημένο σε ξύδι (τουρσί) και θεωρητικά αποδίδει λίγες θερμίδες. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η μέτρηση θερμίδων δεν είναι δυνατόν να γίνει με ακρίβεια. Μπορεί να μαγειρευτεί είτε νερόβραστο, οπότε τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή/και λαδιού, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών, κυρίως γαρίφαλου και μπαχαριού.Πηγή : Wikipedia
Εμείς σήμερα θα το μαγειρέψουμε au gratin μαζί με τυριά και μπεσαμέλ.....
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
2 μικρά κουνουπίδια
2,1/2 κουταλιές βούτυρο η μαργαρίνη
3 γεμάτες κουταλιές κόρν φλάουερ
1200 γρ γάλα(και παραπάνω αν χρειαστεί)
2 αυγά
1 φλυτζάνι τριμμένο αλμυρό τυρί
1 φλυτζάνι και κάτι κυβάκια Ένταμ
μοσχοκάρυδο-αλάτι-πιπέρι άσπρο
τυρί τριμμένο για το γκρατινάρισμα από πάνω
Βράζετε το κουνουπίδι
(να κρατάει λίγο).
 Tο στραγγίζετε και το βάζετε στην άκρη.
Λιώστε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά..









Βάλτε το γάλα να ζεσταθεί σε σιγανή φωτιά.
Τρίψτε μέσα το μοσχοκάρυδο.


Ρίξτε μέσα στο λιωμένο βούτυρο το
κόρν φλάουερ.
Ανακατέψτε να ενσωματωθεί.
Το ρίχνετε μέσα στο ζεστό γάλα 
και αρχίστε να ανακατεύετε με το σύρμα 
μέχρι να δέσει σε κρέμα..
Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι αραιή γιατί
θα μπούν και άλλα υλικά μέσα ..
Ρίξτε τα αυγά αφού κρυώσει
και ανακατέψτε πάλι.
Προσθέστε το αλμυρό τυρί... 

 Κόψτε σε κύβους το Ένταμ.

 Ρίξτε το μέσα στην μπεσαμέλ.
Κόψτε το κουνουπίδι σε μικρότερα
κομμάτια.. 
 Ρίξτε το και αυτό στο μείγμα..
 Ανακατέψτε και βάλτε το σε ταψάκι.

 Ρίξτε από πάνω άφθονο τυρί..
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους
200C μέχρι να ροδίσει.. 
Αφήστε το να κρυώσει λίγο
προτού το κόψετε !! 

ΩΣ  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ
(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

(Φωτογραφίες-Εκτέλεση συνταγής :Ρένα Κώστογλου) 

2 σχόλια:

Eri είπε...

Ρένα σε αυτο το κουνουπίδι κανείς δεν μπορει να πει όχι φίλη μου, είναι φανταστικό! Γεια στα χέρια σου!

koykoycook είπε...

eri μου σε ευχαριστω!!

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!