Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ APFEL STRUDEL ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ !!

Η ιστορία του χρονολογείται  εκατοντάδες χρόνια πριν. Ήταν ένα εύκολο αλλά χορταστικό γεύμα για τους φτωχούς. Ωστόσο, ήταν η τουρκική ζαχαροπλαστικής μπακλαβά, το οποίο εισήχθη στην Αυστρία το 1453, που έθεσε τα θεμέλια για το Strudel(φύλλο). Οι Αυστριακοί δημιούργησαν για πρώτη φορά το Wiener Apfelstrudel (βιεννέζικο στρούντελ μήλου). Σταδιακά την πάροδο του χρόνου, άλλα στρούντελ με διάφορες γεμίσεις δημιουργήθηκαν.
Το πιο γνωστό παραμένει  το Strudel μήλου. Ωστόσο, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά στρούντελ υπάρχουν σε όλη γερμανική κουζίνα.Ο αριθμός των παραλλαγών είναι ατελείωτες ... και περιορίζονται μόνο από τη δημιουργικότητα του σεφ τόσο στη Γερμανία όσο και σε όλο τον κόσμο.
Αυτές περιλαμβάνουν στρούντελ  με αμύγδαλο, με σιμιγδάλι, με ρύζι, με κρέμα,με σταφύλι,
με  λάχανο,με  κρέας,με κεράσι, με αχλάδι,με βερίκοκο,με ζαμπόν και παρμεζάνα κτλ.
 ΥΛΙΚΑ(ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ)
1,1/3 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 κουταλιές σούπας νερό η και
περισσότερο(2-3 κουταλιές)
2 κουταλιές καλαμποκέλαιο
Μισή κουταλιά άσπρο ξύδι
1 κουταλιά ζάχαρη (αν το φύλλο 
χρησιμοποιηθεί για γλυκά)


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
900 γρ ψιλοκομμένα μήλα
3 κουταλιές σούπας ρούμι
3 κουταλιές σούπας σταφίδες
1,1/3 φλυτζάνι φρυγανιά
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 φλυτζανιού ζάχαρη+1 κουταλιά
1/2 φλυτζανιού καβουρντισμένα
και ψιλοκομμένα αμύγδαλα
1 βανίλια
βούτυρο για το άλειμμα της
ζύμης,και για το ψήσιμο
Βάλτε τα υλικά της ζύμης
στο μίξερ και δουλέψτε τα
με τον γάντζο.
Η ζύμη θα κολλάει και
θα είναι μαλακή.
Αλείψτε την με λάδι. 
Τυλίξτε την ζύμη σε σελοφάν και αφήστε την
να ξεκουραστεί τουλάχιστον 2 ώρες.
Όσο πιο πολύ την αφήσετε τόσο πιο καλά
θα δουλευτεί. Εγώ την άφησα 3,5 ώρες.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα μήλα.
Εγώ χρησιμοποίησα ντόπια
σαμιώτικα ξινόμηλα.
Βάλτε σε ένα μεγάλο μπώλ τα υλικά 
της γέμισης(εκτός από το βούτυρο) και ανακατέψτε.Μην την αφήσετε να μείνει πολύ
για να μην γεμίσει υγρά.
 Στρώστε στον πάγκο σας ένα σεντόνι και
<αλείψτε το> με αλεύρι με την παλάμη σας..
Βάλτε μπόλικο να γίνει ένα στρώμα.
Καλά είναι να μπορείτε να
γυρνάτε γύρω γύρω κατά το
άνοιγμα του φύλλου.
Μπορείτε να το κάνετε
και στο τραπέζι της κουζίνας
(ειδικά αν είναι στρογγυλό). 
Ξεκινήστε να ανοίγετε το φύλλο
από το κέντρο προς τα έξω.
Βουτυρώστε το όσο πιο καλά
μπορείτε. Εγώ το κάνω με το χέρι.
Κάνω ένα μπαλάκι με βούτυρο
και το κυλάω με προσοχή πάνω
στην ζύμη. Προθερμάνετε τον
φούρνο στους 200 C. Κινηθείτε γύρω
γύρω και ανοίγετε με τον πλάστη που
πρέπει να είναι συνεχώς καλά
αλευρωμένος.
Η ζύμη είναι ελαστική και
αντιστέκεται στον πλάστη σας.
Στο τέλος το φύλλο πρέπει να είναι
λεπτό (σχεδόν διάφανο).
Πιάστε το με τα χέρια σας και
τεντώστε το όσο μπορείτε.
Ανοίγοντας το θα δημιουργηθούν
κάποια στιγμή οι πρώτες τρύπες.
Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο.. 
Βάλτε την μια άκρη την γέμιση..
Το σεντόνι θα σας βοηθήσει να τυλίξετε
το στρούντελ.
Δείτε τις φωτο παρακάτω..




Με τον ίδιο τρόπο θα μεταφέρετε
το στρούντελ μέσα στο ταψί του ..
Στρώστε χαρτί ψησίματος στο ταψί
προτού τοποθετήσετε το γλυκό σας.
Βουτυρώστε το καλά με ένα πινέλο.
Ψήστε το στρούντελ μέχρι να ροδίσει
(περίπου 40-45 λεπτά). 
Αφήστε το να κρυώσει το λιγότερο
30 λεπτά πριν το κόψετε .
Πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη..
Η απολαύστε το μαζί με μια μπάλα
παγωτό η κρέμα σαντιγί..

ΩΣ  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ
(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)
(Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!