Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

HAMBURGER,AMERICAN PIE & PIZZA ! WELCOME TO THE USA!!!?

Oταν λέμε Αμερικάνικο φαγητό  εννοούμε πρωτίστως χάμπουργκερ .. 

Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).


Για πρώτη φορά, η λέξη χάμπουργκερ αναφέρεται στις 5 Ιανουαρίου 1889 στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union, όπως μας πληροφορεί το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.

Από εκεί και πέρα πολλοί ερίζουν για την πρωτιά του χάμπουργκερ στις ΗΠΑ. Ο Τσάρλι Ναγκρίν θεωρούσε ότι αυτός σέρβιρε πρώτος χάμπουργκερ το 1885 στο πανηγύρι του Σέιμουρ στο Ουισκόνσιν. Την ίδια χρονιά, οι αδελφοί Μέντσις από το Χάμπουργκ της Νέας Υόρκης πουλούσαν τα δικά τους χάμπουργκερ στο τοπικό πανηγύρι. Το ονόμασαν Χάμπουργκ Σάντουιτς και ως καρυκεύματα χρησιμοποιούσαν κόκκους καφέ και μαύρη ζάχαρη. Πολλοί ιστορικοί της διατροφής θεωρούν τη συνταγή των Μέντσις ως την πρώτη αυθεντικά αμερικανική.

Η McDonald's, ήταν η εταιρεία που διέδωσε το χάμπουργκερ σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα (Goody's) και το Βέλγιο.
 Αν το χάμπουργκερ είναι το εθνικό φαγητό της Αμερικής τότε η μηλόπιτα είναι το γλυκό της ..

photo_2
Έχουν γυριστεί ταινίες με αυτό το όνομα.Έχουν γραφτεί και τραγούδια(Don McLean-1971).
Και φυσικά για χάρη της κάθε χρόνο διαγωνίζονται σε όλη την Αμερική χιλιάδες επίδοξοι  ερασιτέχνες και  επαγγελματίες σεφ προκειμένου να ανακαλύψουν την συνταγή της τέλειας μηλόπιτας. Κάθε αμερικανιδα νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να ξέρει να φτιάχνει μηλόπιτα , ανοικτή, σκεπαστή ,με μήλα μέσα, με μήλα από πάνω, με πράσινα μήλα , με κόκκινα μήλα  και πάει λέγοντας.





Μια συνταγή μηλόπιτας της γιαγιάς της έσωσε το σπίτι Αμερικανίδας από κατάσχεση. Η Αντζελα Λόγκαν βρισκόταν σε δραματική κατάσταση καθώς ήταν άνεργη και δεν μπορούσε να πληρώσει το δάνειο του σπιτιού της που βρίσκεται στο Νιου Τζέρσεϊ. Η 56χρονη, που μεγάλωσε μόνη της τα τρία της παιδιά, έλαβε τελεσίγραφο τον Ιούλιο από την τράπεζα: ή πληρώνεις εντός δέκα ημερών 3.500 δολάρια ή χάνεις το σπίτι σου.


Οταν είδε ότι βρισκόταν ένα βήμα από το να χάσει το σπίτι, θυμήθηκε τη μηλόπιτα που της είχε μάθει η γιαγιά της. Αποφάσισε τότε να φτιάξει εκατό μηλόπιτες, να τις πουλήσει προς σαράντα δολάρια τη μία και έτσι να πληρώσει τα 3.500 δολάρια. Και επειδή ο χρόνος έτρεχε, άρχισε να δουλεύει με εξαντλητικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα διαφήμιζε τις μηλόπιτές της σε φίλους, ενορίτες της εκκλησίας και γείτονες. Ολοι βρήκαν την ιδέα της καταπληκτική, την υποστήριξαν και έτσι μέσα σε δέκα μέρες πούλησε τις μηλόπιτες και πλήρωσε την τράπεζα. Η τύχη της Αντζελα όμως δεν τελείωσε εκεί. Τοπική εφημερίδα δημοσίευσε την ιστορία της και έτσι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατάφερε να κερδίσει 20.000 δολάρια από τις μηλόπιτες. Ακόμη και όταν η αστυνομία της απαγόρευσε να μετατρέψει σε φούρνο το σπίτι της, βρέθηκε και πάλι λύση.


Το ξενοδοχείο Χίλτον της περιοχής πρόσφερε στην ικανή Λόγκαν την κουζίνα του για να συνεχίσει την πετυχημένη επιχείρησή της!











Και τώρα Πίτσα!!Το άλλο εθνικό φαγητό των Αμερικανών που είναι βέβαια εισαγόμενο από τούς Ιταλούς μετανάστες   αλλά  <αμερικανοποιήθηκε> πολύ γρήγορα και τώρα αποτελεί 
μέρος της αμερικάνικης  διατροφικής κουλτούρας . Εδώ οι διαγωνισμοί ποικίλουν. Διαγωνισμός για την μεγαλύτερη πίτσα , την πιο νόστιμη πίτσα , διαγωνισμός για το ποιος θα φάει την περισσότερη πίτσα!








Πίτσα: Όχι απλά ένα ζυμάρι με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Βασικά, είναι ένα σύμβολο. Σύμβολο εθνικό, σύμβολο γαστρονομικό, σύμβολο απόλαυσης και καλών αναμνήσεων. Ένα προϊόν που έχει κάνει διάσημη την ιταλική κουζίνα σε όλο τον κόσμο και ο καλύτερος τρόπος να χορτάσουμε το στομάχι μας εύκολα και γρήγορα!
 Όλα αυτά τα χρόνια έχουν φτιαχτεί χιλιάδες εναλλακτικά είδη πίτσας & ζύμης: παχιά, λεπτή, μέτρια, σκεπαστή, με μυρωδικά, με διάφορα είδη τυριών, ψημένη, σε ηλεκτρικό φούρνο, σε φούρνο με ξύλα, σε γκάζι, ακόμα και στα κάρβουνα.

Το πρώτο μαγαζί της γνωστής αλυσίδας Pizza Hut άνοιξε στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτείων  το 1958, από τους αδερφούς Frank και Dan Carney.

Η ιστορία της καλύτερης πίτσας και της μεγαλύτερης αλυσίδας εστιατορίων πίτσας στον κόσμο είνα γραμμένη αποκλειστικά με μοτσαρέλα, σπέσιαλ σάλτσα ντομάτας Αυτή η ιστορία αποτέλεσε το όραμα και το πάθος δύο αδελφών, στο Wichita του Κάνσας, το 1958. Ώντας φοιτητές, δανείζονται 600$ από τη μητέρα τους και ανοίγουν ένα πολύ μικρό εστιατόριο-πιτσαρία που μοιάζει με καλύβα (hut). 
H Pizza-Hut γεννιέται.

50 χρόνια μετά, με πάνω από 12.000 εστιατόρια, σε πάνω από 90 χώρες, η Pizza-Hut κυριαρχεί στην προτίμηση όσων λατρεύουν την πίτσα.
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς η Αμερική έχει  πολύ ενδιαφέρουσες κουζίνες σε όλη της 
την επικράτεια ..Σε ένα άλλο μας αφιέρωμα θα ασχοληθούμε  με αυτές και την σύγκρουση 
των γεύσεων Βορρά και Νότου !!


ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!