Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΜΑΡΕΓΚΕΣ!!

Οι μαρέγκες ή αλλιώς μπεζέδες, γίνονται πολύ απλά με ασπράδια και ζάχαρη.
Η τούρτα Πάβλοβα (αγαπημένο γλυκάκι), βασίζεται στην παλιά συνταγή της μαρέγκας. Ιδιαίτερη αδυναμία της Μαρίας Αντουανέτας που εκτός απο το παντεσπάνι λάτρευε και τις μαρέγκες. Λένε μάλιστα, πως τις έφτιαχνε με τα χεράκια της.


Ωστόσο, η καταγωγή της μαρέγκας φαίνεται θολή. Μπορεί να είναι ένα από τα πειράματα ενός κομψού Ελβετού patissieur ονόματι Gasparini, που ζούσε στην πόλη Meiringen – εξ ου και το όνομα. Ή μπορεί να προέρχεται από το Πολωνέζικο γλυκό marzynka που παρασκευάστηκε από τον σεφ του βασιλιά της Πολωνίας Στανισλαβ Λεζύνσκι, που αργότερα έγινε ο Δούκας της Λωραίνης.


ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
6 ασπράδια αυγών,
400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
4 βανιλέτες
1 κουταλάκι κρεμόριο .
χαρτί ψησίματος.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια ,ρίχνουμε σαν βροχή την ζάχαρη τις βανιλέτες και το κρεμόριο μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα, και ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά.














Βάζουμε με το κουτάλι η με το κορνέ αραιά σε ταψί στρωμενο με χαρτί ψησίματος  κουταλιές.

Ψήνουμε περίπου 3 ώρες σε 90 βαθμούς . Μετά τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν στον φούρνο για 1 ώρα ακόμη με μισάνοιχτο το καπάκι του φούρνου. Πρέπει να ξεκολλάνε από το χαρτί κουζίνας.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι μαρέγκες έπαιρναν σχήμα με το κουτάλι μέχρι που ο διαβόητος chef Careme εισήγαγε την ζαχαροπλαστική σακούλα (piping bag) με την οποία οι μαρέγκες πήραν το γνωστό περίτεχνο σχήμα της ροζέτας που συναντάμε μέχρι σήμερα.


Σαν παραμύθι
Στην δεκαετία του ΄30 η Αυστραλία διατηρούσε έντονη την αγγλοσαξονική της υπόσταση. Οι εστέτ άποικοι της εποχής επεδίωκαν να  συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής της μακρινής βασιλεύουσας. Για τον σκοπό τούτο, όλη η ευρωπαϊκή κουλτούρα διέσχιζε τον Ατλαντικό- δια της διώρυγας του Σουέζ- και έφτανε με τα αλλόκοτα υπερωκεάνια, στις νέες χώρες. Η Αυστραλία, απόκοσμη αλλά θελκτική μόλις έμπαινε στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων.

Η Άννα Πάβλοβα, στο απόγειο της καριέρας της, το «σκάει» από την πρωτεύουσα του υπαρκτού σοσιαλισμού, και θέλγει τον δυτικό κόσμο με τις εμφανίσεις της. Το παρατσούκλι της «Κύκνος»! Δίνει μια κορυφαία παράσταση στο Πέρθ, που δεν ήταν άλλη από την «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, προκαλώντας τον αναμενόμενο πάταγο. Ο σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade, γοητευμένος της αφιερώνει μια ντελικάτη δημιουργία. Τότε στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας γεννήθηκε η extravaganza τούρτα, με το όνομα παβλόβα.


Οι Αυστραλοί, ψάχνοντας να εμπλουτίσουν την ιστορία της νεοσύστατης χώρας τους, οικειοποιούνται του γεγονότος και η τούρτα παβλόβα έκτοτε, γίνεται το εθνικό τους γλυκό. Οι Νεοζηλανδοί ενίστανται. Υποστηρίζουν πως η συνταγή υπάρχει στα κιτάπια τους, από το 1919. Το επίκεντρο της διαμάχης η περιβόητη μαρεγκένια τούρτα.
... την οποία τούρτα Πάβλοβα θα φτιάξουμε οσονούπω...



ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!