Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

CHATEAU ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΙΝ ΚΑΙ ΦΕΤΑ!!

Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσίκας. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες.Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

Αναζητώντας την προέλευση στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρούμε ότι έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα στον περίφημο μύθο του Κύκλωπα Πολύφημου. Ο μύθος λέει ότι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας και γενικά των τυριών. Κουβαλώντας το γάλα από τα πρόβατα κάθε μέρα σε προβιές ζώων διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.
Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
3-4 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες
250 γρ φέτα
τριμμένο αλμυρό σκληρό τυρί για 
το πασπάλισμα από πάνω


Κόψτε χοντρές φέτες από τις
μελιτζάνες σας, αλατίστε και
στρώστε τις σε ένα ταψί η μια
δίπλα στην άλλη,έτσι ώστε να
γεμίσει.

Τηγανίστε να μαλακώσουν μέχρι στο
σημείο να πιρουνιάζονται αλλά όχι
να λιώνουν. Ξαναβάλτε τες μέσα στο
ταψί την μια δίπλα στην άλλη.
Μην βάλετε λάδι στο ταψί σας,
γιατί θα βάλετε την σάλτσα που
θα περισσέψει από τις μελιτζάνες.
Κόψτε όλες τις υπόλοιπες σε λεπτές
φέτες, αλατίστε και τηγανίστε μέχρι 
να ξεροψηθούν.
Βάλτε τις πάνω σε απορροφητικό
χαρτί μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε.


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΙΝ
5-6 Κρεμμύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι του κρασιού γλυκό κρασί
1 κουτί ντοματάκια
2 κουταλιές πελτέ
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
Ελαιόλαδο
Κόψτε τα κρεμμύδια στο μούλτι .
Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και
αρχίστε το σοτάρισμα των κρεμμυδιών.
Ψιλοκόψτε τα σκόρδα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια.
Αφού σωταριστούν και μαλακώσουν
σβήστε τα με το κρασί .. 
Περάστε τα ντοματάκια από το μούλτι. 
Προσθέστε τα στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ..
Ρίξτε την ρίγανη, αλάτι και
πιπέρι και ανακατέψτε.
Βάλτε 2 φλυτζάνια νερό και αφήστε
το μείγμα  να χυλώσει και να πιει
τα υγρά του . 
Βάλτε από μια κουταλιά σάλτσας
πάνω στις μελιτζάνες -βάση.
Τοποθετήστε πάνω τους μικρά
λεπτά κομμάτια φέτας.
Βάλτε από πάνω μια λεπτή φέτα
τηγανητής μελιτζάνας αν είναι
δυνατόν πιο μικρή από
την μελιτζάνα βάση..
Με πιο μικρή διάμετρο. 
 Ξανά σάλτσα...
Ξανά φέτα και ξανά  φέτα μελιτζάνας 
χρησιμοποιώντας όσο πηγαίνουμε προς
τα πάνω τις μικρές φετούλες μελιτζάνες.
Ετσι θα δημιουργήσουμε το εφέ του πύργου
(Chateau).
Πασπαλίζουμε από πάνω (στην κορυφή)
με λίγο κιτρινο τυρί τριμμένο.





Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο
στους 200C μέχρι να ροδίσει το
τυρί από πάνω( περίπου 30 λεπτά).
Σερβίρετε και απολαύστε
γεύσεις σε στρώματα.!!!!

ΩΣ  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ
(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

6 σχόλια:

Rea είπε...

Εξαιρετικό φαγητό!!!!!

Τατιάνα είπε...

Ωχ παναγία μου!!!!!!!!!!!!!!!
ΤΕΛΕΙΟ

mm_skg είπε...

Πολυ ωραια ιδεα το στησιμο του πιατου! Μοιαζει παρα πολυ με την παρμιτζανα μελιτζανας που κανουν οι Ιταλοι, αλλα ειναι πιο εντυπωσιακο! Μελιτζανα-σαλτσουλα-φετα = ο τελειος συνδυασμος!

koykoycook είπε...

σε ευχαριστω πολυ Ρεα μου !!!

koykoycook είπε...

ευχαριστω!! να το φτιαξεις !! ειναι και νοστιμο!!!

koykoycook είπε...

σε ευχαριστω πολυ !! η γνωμη σου μετραει ιδιαιτερα!!

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!