Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ !!! ΥΓΕΙΙΝΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ!!


Σύντομες ιστορικές αναφορές στο ψωμί

Ο Δημόκριτος πέθανε σε βαθιά γεράματα. Στα πρόθυρα του θανάτου κι ενώ δεν είχε ελπίδα να ζήσει ούτε μια μέρα ακόμη, η αδελφή του λυπόταν γιατί ο θάνατος του αδελφού της θα την εμπόδιζε να πάρει μέρος αμέσως στη γιορτή των Θεσμοφορίων, προς τιμή της Δήμητρας. Τότε ο Δημόκριτος ζήτησε να του φέρει ζεστά ψωμιά και τ' ακούμπησε στα ρουθούνια του, για ν' αναπνέει το ζεστό αέρα. Έτσι κρατήθηκε στη ζωή, μέχρι να τελειώσει το τριήμερο της γιορτής. Γι' αυτό είπαν ότι ο σοφός Δημόκριτος φιλοξένησε το θάνατο στο σπίτι του τρεις μέρες και του πρόσφερε ζεστό ψωμί (Διογένης Λαέρτιος, 9, 7, 43).
Στην αρχαία Αθήνα, και ειδικά στα συμπόσια, προσφέρονταν άφθονες ποσότητες κρέατος και οι καλεσμένοι έτρωγαν με τα χέρια και χρησιμοποιούσαν αντί για πετσέτα, κομμάτια ψωμί, τα οποία πετούσαν έπειτα στα σκυλιά τους, που τους ακολουθούσαν παντού.
Εκτός όμως αυτού, στην καθημερινή ζωή των περισσοτέρων Ελλήνων που ήταν λιτοδίαιτοι, η συνηθισμένη τροφή ήταν χορταρικά, ψωμί, τυρί κι ελιές.
Οι αρχαίοι Έλληνες μακεδόνες. Αφού κοβόταν το ψωμί, δοκίμαζε και τις δύο μερίδες ο μέλλων σύζυγος. Έτσι έγινε και στον γάμο του Μ. Αλεξάνδρου με τη Ρωξάνη.
Αλλά και στις τελετές του γάμου στην αρχαία Ρώμη, οι δύο οικογένειες που ενώνονταν έτρωγαν ψωμί μαζί.
Πηγή :http://el.wikipedia.org/

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 φακελάκι μαγιά
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά μπαίκιν πάουντερ
μισό φλυτζάνι άσπρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Μισή κουταλιά σούπας αλάτι
αλεύρι ολικής(όσο τραβήξει)
σουσάμι

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε
σε ένα μπώλ μισή κούπα χλιαρό νερό
με την μαγιά μας και λίγο αλεύρι ολικής.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι
να αποκτήσουμε πηχτό χυλό.
Εγώ το σκέπασα με μια
κουβέρτα και το άφησα όλη νύχτα.

Το πρωί προσθέτουμε 
το μπαίκιν,
την ζάχαρη,
το αλάτι,
το 
υπόλοιπο 
χλιαρό 
νερό 
και το άσπρο αλεύρι.




Χρησιμοποίησα αυτό το
αλεύρι για το ψωμί μου.
Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι.. όσο τραβήξει.. 
Δουλεύουμε με τα χέρια μας
μέχρι να έχουμε μια μαλακή
εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει.  
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας
στους 180C. 
Ρίχνουμε στο τέλος το λάδι και
ζυμώνουμε να το πιεί.
Το αφήνουμε να ανεβεί
για 1,1/2 ώρα περίπου. 
Το βάζουμε σε καλά
λαδωμένη φόρμα(πάντα με ελαιόλαδο).. 
Το αφήνουμε μισή ώρα να ανεβεί ξανά.
Του έβαλα από πάνω σουσάμι.  
Το έψησα  για 40-45 λεπτά.Το έβγαλα από την φόρμα αμέσως για να μην  υγρανθεί και το έβαλα πάνω σε πετσέτα να κρυώσει. 
Όταν κρυώσει τύλιξε το σε πετσέτα
για να μην ξεραθεί. 

ΩΣ  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ
(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)

(Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο ψωμάκι, θα το φτιάξω. Μου αρέσουν τα ολικής τα προϊόντα. Σας ευχαριστώ

koykoycook είπε...

και εμενα μου ελειπαν !!γιαυτο το εφτιαξα!!και αντιθετα με αλλα ψωμια ολικης .. αυτο θα σου βγει αφρατο!!!

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!