Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΟ: ENA ΨΩΜΑΚΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ!!


Tο ψωμί είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής μας. Bρίσκεται εξάλλου στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, μαζί με άλλα αμυλούχα προϊόντα. 
Παρέχει στον οργανισμό ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος B και ειδικά φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες και σίδηρο, συστατικά απαραίτητα για τις λειτουργίες του οργανισμού μας.












Οι Iνδιάνοι της Aμερικής χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο ως πρώτη ύλη για το ψωμί τους και έφτιαχναν το γνωστό καλαμποκόψωμο, δηλαδή την «μπομπότα», που αποτελούσε το σημαντικότερο είδος ψωμιού που κατανάλωνε και ο λαός μας στην Kατοχή.
Το ψωμάκι που θα σας δείξουμε εμείς σήμερα δεν θα σας φέρει στον νου κατοχή αλλά αλείματα      με βούτυρο και παπάρες σε σαλτσούλες  απο φαγάκια και ζουμάκια από σαλάτες.Όλη η παρασκευή γίνεται μέσα στο μίξερ με το αναδευτήρα.Μόνο για να το βάλετε στις φόρμες θα λερώσετε τα χέρια σας. 
Προτού ξεκινήσετε προθερμάνετε τον φούρνο  στους 200 C.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ αλεύρι καλαμποκιού(θα βρείτε στον Χατζηκώστα στην ένωση )
500 γρ αλεύρι Αγίου Γεωργίου 1
10 γρ μέλι(μια κουταλιά της σούπας)
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
18 γρ ξηρή μαγιά(2 φακελάκια)
2,5 φλυτζάνια χλιαρό νερό
μισό φλυτζανι ηλιέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μίξερ τα 2 αλεύρια .
Στο ένα φλυτζάνι νερό διαλύουμε την μαγιά. 
 Στο άλλο φλυτζάνι νερό διαλύουμε το μέλι.
Ρίχνουμε μέσα στο μίξερ πρώτα την μαγιά μετά το μέλι και το άλλο μισό φλυτζάνι νερό. Όλα χλιαρά. Μετά το ηλιέλαιο και το αλάτι.
Το δουλεύουμε να  ενωθούν τα υλικά μας.


Προσθέτουμε το καλαμπόκι.  
 Λαδώνουμε με ηλιέλαιο τα σκεύη μας καλά.
 Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αποπάνω με πετσέτα .
Τα βάζουμε σε ζεστό μέρος  για μισή ώρα περίπου να ανεβεί το ζυμάρι.
Τα βάζουμε να ψηθούν για μια ώρα περίπου στην μεσαία θέση του φούρνου..
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν .
Μετά αναποδογυρίζουμε τις φόρμες μας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. 
 Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικές φόρμες για να ψήσετε το ψωμάκι σας .Το κεραμικό πυρέξ με παίδεψε λίγο σήμερα για να βγάλω το καρβέλι μου.

Καλή σας όρεξη!! Σας εγγυώμαι ότι η πρώτη φραντζόλα θα φαγωθεί αμέσως .Την άλλη
(όταν κρυώσει καλά) η βάλτε την σε πλαστική σακούλα και στην κατάψυξη η 
τυλίχτε την καλά με χαρτί και μετά σε πλαστικό για να μην σας στεγνώσει!!

ΩΣ  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ( ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!
ΡΕΝΑ Κ.
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης) 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τελειο!

Ανώνυμος είπε...

μπράβο!!!!

Ζουζού είπε...

πολύ ωραία συνταγή! Ξεκινώ να φτιάξω το ψωμάκι σου μιας και έχω καλαμποκάλευρο στο ντουλάπι μου! Μπράβο γεια στα χέρια σου!!!

Chairopoulos Konstantinos είπε...

bravo ke paly bravo poly orea syntagi ke eykoly

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!