Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

PETIT FOUR ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ!!

 

ΥΛΙΚΑ 
2 φλυτζάνια βούτυρο
50 γρ ζάχαρη
1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα καβουρντισμένη και κοπανισμένη
1 ποτηράκι κονιάκ
1 βανιλέτα
4 1/2 φλυτζάνια αλεύρι (κόκκινη φαρίνα)
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με ένα κουταλάκι νερό  για το άλειμμα
Μαρμελάδα ροδάκινο η βερίκοκο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

{Αυτή η συνταγή είναι πολύ παλιά και ανήκει στην θεία μου την Κα Μαρίτσα Λιάκου που μου την εμπιστεύτηκε μαζί με την συνταγή της για κουλουράκια αμυγδάλου ( θα την ανεβάσω το Πάσχα ).Την έχω κάνει πολλές φορές .
Τα μπισκότα βγαίνουν θριφτά και σκάνε μέσα στο στόμα.}
1. Χτυπάτε το βούτυρο να αφρατέψει μαζί με την ζάχαρη . Προσθέτετε το αμύγδαλο, το κονιάκ την βανιλέτα κια σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη .
2. Μοιράζετε την ζύμη στα 2. Το ένα κομμάτι το ανοίγεται πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με  πλάστη και κόβετε με κουπ πατ στρογγυλούς δίσκους .Το άλλο κομμάτι το κόβετε πάλι σε στρογγυλούς δίσκους αλλά  ξανακόβετε  στο κέντρο  αφήνοντας ένα μικρό κενό κύκλο.
Αυτούς τούς δίσκους τούς αλείβετε με τον κρόκο ( θα μπουν στο πάνω μέρος του μπισκότου ) .
3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 180-200C για 10 -15 λεπτά περίπου μέχρι 
να πάρουν χρώμα.
4. Ζεσταίνετε την μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι ( έτσι αποκτάει ρευστότητα). 
Βγάζετε τα μπισκότα από τον φούρνο και όπως ειναι ζεστά βάζετε πάνω στον κάτω δίσκο 
μια μικρή κουταλιά μαρμελάδα και και τοποθετείται από πάνω τον κομμένο δίσκο με τον κύκλο στην μέση . 
Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν.
biscuits with jam Stock Photo - 11989205
 Η γεύση, το άρωμα και η υφή των μπισκότων θα σας ενθουσιάσει .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ PETIT FOUR:
Οταν λέμε πτι φουρ εννοούμε τα γλυκά σε σχήμα μπουκιάς που συχνά  
σερβίρονται στο τέλος ενός μεγάλου γεύματος η μαζί με το απογευματινό τσάι.
Η ονομασία είναι γαλλική και πτι φουρ σημαίνει < μικρός φούρνος > .
Οφείλουν το όνομα τους από την μέθοδο με  την οποία φτιάχνονταν.
Από ιστορικές αναφορές  ξέρουμε ότι τα γλυκά στην Γαλλία ψήνονταν σε φούρνους που 
έκαιγαν κάρβουνο οι οποίοι ανέβαζαν υψηλότερες θερμοκρασίες από τους ξυλόφουρνους, 
αλλά ήταν πιο δύσκολο  αυτή η θερμοκρασία να ελεγχθεί.
Αφού έψηναν τα μεγάλα γλυκά η ζέστη μέσα στον φούρνο παρέμεινε ακόμα και όταν
 αυτός αφηνόταν να κρυώσει. Ήταν όμως αρκετή για να ψηθούν μικρότερα γλυκά . 
Αυτά τα γλυκά έμελλαν να γίνουν γνωστά στην σημερινή εποχή με το όνομα πτι φουρ.

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

ΡΕΝΑ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!