Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ

Τα νιόκι πατάτας είναι ένα απλό μείγμα λιωμένης πατάτας και αλευριού. Φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ιταλία,αν και σε μερικά μέρη  προσθέτουν αυγά στην βασική ζύμη.
Τα νιόκι  σερβίρονται επίσης και με σάλτσα τομάτας ,με πέστο η με σάλτσα μπολονέζ.


ΥΛΙΚΑ
800 γρ βρασμένες  πατάτες 
250 γρ ( περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
   
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Bράστε τις πατάτες με την φλούδα τους σε αλατισμένο νερο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Ξεφλουδίστε όσο είναι ακόμα ζεστές. Λιώστε τις πατάτες και βάλτε τις στο πάγκο τής
 κουζίνας η σε μια επίπεδη επιφάνεια. 
Προσθέστε τα 2/3 απο το αλεύρι . 
Ζυμώστε το μείγμα προσθέτοντας  και άλλο αλεύρι αν χρειαστεί μέχρι να κολλάει ελαφρώς .
Η ποσότητα αλευριού που θα χρειαστείτε εξαρτάται απο το πόσο θα απορροφήσουν 
οι πατάτες γιαυτό μην το βάλετε όλο μαζί.
2. Αλευρώστε την επιφάνεια, πάρτε ενα κομμάτι ζύμη και πλάστε το σε μακρύ κορδόνι  
περίπου 2 cm. Κόψτε σε μικρά κομμάτια 2,5 cm σε μάκρος. Επαναλάβετε μέχρι 
να τελειώσει η ζύμη. Μπορούμε να τούς φτιάξουμε < ρίγες > ρολάροντας κάθε κομμάτι 
στα δόντια ενός πιρουνιού(οι ραβδώσεις βοηθούν να συγκρατηθεί καλύτερα  η σάλτσα).
potato-gnocchi-6.jpg 

3. Βάλτε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε αλάτι. Βάλτε την να βράσει
 σε δυνατή φωτιά. Τοποθετήστε  τα νιόκι σε ελαφρώς αλευρωμένα πιάτα
 (20 με 24 νιοκι σε κάθε πιάτο ) και ρίξτε τα  προσεκτικά στην κατσαρόλα.
Μετά απο μερικά λεπτά θα ανεβούν στην επιφάνεια. Αφήστε  να βράσουν 1-2 λεπτά
 και μαζέψτε τα με τρυπητή κουτάλα. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν. 
Διατηρήστε τα  ζεστά.
4. Ρίξτε την σάλτσα πάνω στα νιόκι , πασπαλίστε με παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως .
BUONA APETITO!!!!

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ 

ΥΛΙΚΑ
100 γρ γκοργκοντζόλα ( η ροκφόρ η μπλού cheese)
50γρ βούτυρο
150ml κρέμα γάλακτος
αλάτι  και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμένη παρμεζάνα
Gorgonzola sauce
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε το τυρί και το βούτυρο σε ενα αντικολλητικό σκεύος πάνω σε χαμηλή 
φωτιά και ανακατέψτε απαλά με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να λιώσουν.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και μαγειρέψτε το μείγμα πανω σε μέτρια 
προς χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να συμπυκνωθεί και να γίνει 
πηχτή και κρεμώδης.
Αν θέλετε  προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ψιλοκομμένα καρύδια στην γκοργκοντζόλα και στο 
βούτυρο, προτού προσθέσετε την κρέμα γάλακτος. 

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS:
Μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω νιόκι και να τα καταψύξετε καταρχήν 
 όπως είναι στα πιάτα η σε ενα ταψί ( πάντα απλωτά) για να μην κολλήσουν . 
Αφού καταψυχθούν μπορείτε να τα μεταφέρετε  σε σακουλάκια στην κατάψυξη
 και να τα χρησιμοποιήσετε όποτε χρειαστεί.Τα ρίχνετε στο νερό που βράζει όπως 
είναι παγωμένα απλά θα κάνουν περισσότερη ώρα να ανεβούν στην επιφάνεια.
 

Για πιο πλούσια γεύση  προσθέστε 150 γρ λιωμένο βούτυρο και 3 αυγά στην βασική ζύμη
 που σας έδωσα παραπάνω.Θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο αλεύρι.
Η συνταγή με τα αυγά και το βούτυρο ονομάζεται Νιόκι αλά Πιεμοντέζε.
(Gnocchi alla Piemontese).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την sause γκοργκοντζόλα σε ψητό κοτόπουλο, σε μπριζόλες,
σε ψαρονέφρι σωτέ, σε κάθε είδους ζυμαρικό,σε λαχανικά όπως τα μπρόκολα.
   


ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!!


ΡΕΝΑ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!