Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΙΦΙ ΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΡΕΜ ΠΑΤΙΣΕΡΙ!!

Και το αφιέρωμα στα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά συνεχίζεται!!
Αυτή την φορά η σημερινή ανάρτηση αφορά ένα γλυκό που πολλοί το φτιάχνουν αλλά λίγοι
μπαίνουν στον κόπο να φτιάξουν την κρέμα του με το σωστό τρόπο!!
Συνήθως προτιμούν την εύκολη λύση μιας κρέμας του εμπορίου(άνθος αραβοσίτου)η επινοούν μια κρέμα από το πουθενά!
Ξέρω ότι η κρέμα πατισερί είναι δύσκολη αλλά και επίσης ξέρω ότι την γεύση της δεν μπορεί να την αντικαταστήσει καμμιά.
Είναι η αρχή και το ήμισυ του παντός στην Ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται στο Εκμέκ Καταίφι,ως γέμιση σε Τάρτες,Τούρτες,Σου αλλά και για γαρνίρισμα.
Μπορούμε να της προσθέσουμε  καραμέλα, σοκολάτα, λικέρ, πραλίνα, ξύσμα από διάφορα φρούτα και να δημιουργήσουμε διάφορες παραλλαγές.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΡΕΜ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 λίτρα γάλα
2 μπαστουνάκια βανίλιες η 10 βανιλέτες
20 κρόκοι αυγών
500 γρ ζάχαρη
100 γρ μαλακό αλεύρι
100 γρ κόρν φλάουερ
(η δοσολογία είναι για ταψί 30cm x 40cm)


 Βάζετε το γάλα να ζεσταθεί σε σιγανή φωτιά μέχρι να κοντεύει να βράσει.
 Σκίζετε τε μπαστουνάκια στα 2 και με ενα μαχαίρι παίρνετε τα σποράκια και τα ρίχνετε στο γάλα.
 Όταν το γάλα ζεσταθεί και απελευθερωθεί μέσα του το άρωμα της βανίλιας περάστε το γάλα από ένα χάρτινο φίλτρο καφέ.
Στο μεταξύ τα αυγά σας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Χωρίστε τούς κρόκους από τα ασπράδια.
Ανακατέψτε το κόρν φλάουερ με το αλεύρι.
Χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα τούς κρόκους
με την ζάχαρη  μέχρι να γίνουν ένα
παχύρρευστο και υποκίτρινο μείγμα.
Προσθέστε το μείγμα των αλεύρων.
Βγάλτε το γάλα από την φωτιά και αφήστε το
να κρυώσει λίγο.
Προσθέστε στο γάλα το μείγμα από το μίξερ.
Ζεσταίνετε ελαφρά την κατσαρόλα χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Βράστε για ένα λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς δυνατά για να μην σβολιάσει.Αν δημιουργηθούν βόλοι χτυπήστε δυνατά για να διαλυθούν.
Αδειάστε την κρέμα σε ένα μεγάλο μπώλ.
Σκεπάστε αμέσως με διάφανη μεμβράνη. Αφήστε να κρυώσει και βάλτε την στο ψυγείο.
Προτού την χρησιμοποιήσετε για το γλυκό χτυπήστε την καλά στο μίξερ για
να αφρατέψει. Εγώ την φτιάχνω από την προηγούμενη μέρα!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΙΦΙ
500 γρ φύλλο καταίφι
4-5 κουταλιές καλό βούτυρο
2 συσκευασίες γκαρνί Γιώτης(4 φάκελοι)
800 γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά σούπας κρεμόριο
4 βανίλιες
1 φακελάκι τριμένη σοκολάτα κουβερτούρα
Βύσσινα για την διακόσμηση
<Ξάστε> καλά το καταίφι και στρώστε το σε βουτυρωμένο ταψί.
 Λιώστε το βούτυρο...
 Και περιχύστε το καταίφι..
Ψήστε το σε μέτριο φούρνο για περίπου
30 λεπτά μέχρι να ροδίσει..
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
1 φλούδα ενός λεμονιού
και το ξεφλουδισμένο λεμόνι
Βράστε τα όλα μαζί για 10 λεπτά. Ρίξτε το καυτό πάνω σε κρύο καταίφι.


Χτυπήστε την πατισερί στο μίξερ
να αφρατέψει και στρώστε την
στο καταίφι που έχει κρυώσει και έχει πιεί το σιρόπι του.
Βάλτε το ταψί στο ψυγείο για ένα μισάωρο να σφίξει η κρέμα.
Χτυπήστε το γκαρνί με την κρέμα γάλακτος τις βανίλιες και το κρεμόριο.
Απλώστε την σαντιγί πάνω από την πατισερί.
Ισιώστε με μια σπάτουλα..
 Διακοσμήστε όπως εσείς θέλετε:με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, με σοκολάτα, με κερασάκια με οτι τραβάει η όρεξη σας..
 Εγώ την διακόσμησα έτσι(σαν τούρτα) για την φίλη μου την Μαρία Φιλιππή που θα γιορτάσει την πρώτη γιορτή του γιου της,την παρασκευή!!
 Να σου ζήσει Μαρία μου!!

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρένα φαίνεται πολύ ωραίο θα το φτιάξω.Να σε ρωτήσω όμως δεν βάζουμε καθόλου ξηρούς καρπούς (καρύδο ή αμύγαλο στο καταϊφι?Επίσης την βανίλια τα μπαστουνάκια που τα βρήσκες στη Σάμο?ΜΑΡΙΑΝΘΗ

Eri είπε...

Ντουπ! Λιποθύμησα! Γιαμ!

koykoycook είπε...

Μπορείς αναμεσα στο καταιφι και στην κρεμα να βάλεις ψιλοκομμενο φυστικι αιγινης ! του ταιριαζει φοβερα!! Τα μπαστουνακια βανίλιας τα βρηκα στο μπαζαρ στισ 3 εκκλησιες!!το καρυδι με την βαρια του γευση δεν ταιριαζει σε αυτο το γλυκο , κατα την γνωμη μου! απλα εγω το αφησα σκετο!!!καλη επιτυχια!!

koykoycook είπε...

Κατσε να σε πιασω μην πεσεις!! χα χα χα!!

maria filippi είπε...

κυρία Ρένα σας ευχαριστώ πάρα πολύ!Ήταν πάρα πολύ ευγενικό εκ μέρουσ σας.Η συνταγή σας ήταν υπέροχη και η κρέμα ακόμη καλύτερη και την χρησιμοποίησα και στα σουδάκια.Να σας έχει ο θεός καλά για να μας δίνεται υπέροχες συνταγες..........

Ανώνυμος είπε...

Fenete poli oreo to glyko auto alla ta auga ine sosta ? ...20 krokoi ...polla den ine ...pantos fenete yperoxo eyxaristo poli ...

koykoycook είπε...

μην ξεχνατε οτι το γλυκο φτιαχτηκε για το ξενοδοχειο που δουλευω!!για επαγγελματικη χρηση!! για μεγαλουτσικο ταψι!!ναι τα αυγα ειναι σωστα !! δεν θα προτεινα ποτε λαθος συνταγη!! δεν γραφω απλα συνταγες και τις προτεινω !! τις δοκιμαζω πρωτα !!

koykoycook είπε...

σε ευχαριστω πολυ!! να χαιρεσαι τον γιο σου !!

Κουζινοπαγιδα είπε...

Σίγουρα θα την κάνω, μπήκε κιόλας στα αγαπημένα !!!!

Unknown είπε...

kalhspera rena uelv na se rvthso poy mpvro na brv kremorio poy poylane

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο, δεν λέω, αλλά η κρέμα πατισερί δεν είναι ελληνική όπως λέτε στον πρόλογό σας. Είναι γαλλική. Επίσης αφού δεν σας αρέσουν τα ετοιματζίδικα γιατί βάζετε γκαρνί;

koykoycook είπε...

καλημερα!! δεν γραφω πουθενα στον προλογο μου οτι η κρεμα πατισερι ειναι ελληνικη!!!Δεν μου αρεσουν τα ετοιματζιδικα αλλα ετσι ακριβώς την εφτιαξα στο ξενοδοχειο εκεινη την μερα!! δεν γραφω τα συστατικα διαφορετικα για να ωραιοποιησω μια συνταγη!!τα γραφω ετσι ακριβως όπως τα κανω!!!

koykoycook είπε...

κρεμοριο θα βρεις στα σουπερμαρκετ στο stand των μπαχαρικων!!!

koykoycook είπε...

ευχαριστω για τα καλα σου λογια βανα μου!!!

Ανώνυμος είπε...

to gliko fenete fantastiko ....
afto pou thelo na rotiso kai ego pos mporo na xoriso tin sintagi gia ena aplo tapsi spitiou :))

Ανώνυμος είπε...

20 αυγα η χαρα της χοληστερινης

koykoycook είπε...

θα χωρισεις την συνταγη στην μεση ....

Ανώνυμος είπε...

Εγω παντως το εκανα και βγηκε τέλειο.Η πατισερι είναι πανεύκολη και το γλυκο εχει μεγάλη επιτυχια.Μπράβο σου κ σε ευχαριστω για την ωραια συνταγη.

Ανώνυμος είπε...

το γκαρνι δεν το χτυπαμε με γαλα?

Georgia είπε...

φοβερή η κρέμα ζαχαροπλαστικής σου! Εγώ έκανα μία παραλλαγη και έβαλα και άπο πάνω καταιφι και βγήκε φανταστικό!! Ευχαριστώ για τη συνταγη!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία συνταγή!!Τα συγχαρητήριά μου!Έκανα χθές τη μισή δόση και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα.Βγαίνει ένα μεγάλο ταψι.Την είχα και γω αυτή την απορία για το γκαρνί,αν δλδ το χτυπάμε με γάλα αλλά τελικά το έκανα όπως έλεγε η συνταγή,με κρέμα γάλακτος(ευτυχώς)!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΛΛΟ Η ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΣΕΡΙ ΠΟΥ ΚΑΙΡΟ ΕΨΑΧΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ!ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΛΙΒΑ

PrettyLilSCase είπε...

Χαίρεται! Αγαπώ τις συνταγές σας ειναι εξαιρετικές! Λατρεψα τη κρεμα ζαχαροπλαστικής σας όσο καμία, η γεύση της ειναι ασυγκριτη! Τη βρήκα και τη χρησιμοποίησα στο site πριν καιρό, αλλα εκανα τη κουταμαρα να μη τη γραψω στο συνταγολογιο μου. Ως αποτέλεσμα ψαχνω μανιωδώς απο το πρωί τη συνταγή για τη τάρτα με κρεμα πατισερί και σαλτσα φράουλας, αλλα δεν τη βρίσκω πουθενά, καθώς όλοι παραπέμπουν στο επισημο site (καλό αυτό απο τη μια, αλλα απο την αλλη ακρως επικίνδυνο!). Θελω λοιπον να ρωτήσω αν αυτή η κρεμα πατισερί είναι η ίδια με εκείνη που χρησιμοποιήσατε στη ταρτα με σαλτσα φραουλας ή αν ειναι διαφορερική. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!