Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΥΚΟΛΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ !!ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΑ!!


Το κριτσίνι είναι μακρόστενο, αλμυρό αρτοσκεύασμα της Ιταλικής και της Ελληνικής κουζίνας, το οποίο ξεροψήνεται τυλιγμένο σε σουσάμι. Παρασκευάζεται συνήθως από αλεύρι, μαγιά, νερό, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, αλάτι και σουσάμι και έχει μήκος περί τα 20 εκατοστά. Πολλές φορές προστίθεται σκληρό κίτρινο τυρί, όπως παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.
Στην Ιταλία, τα κριτσίνια τρώγονται σαν ορεκτικό και χρησιμοποιούνται σε διάφορες σαλάτες, συνδυασμένα συχνά με προσούτο. Στη ζύμη πολλές φορές προστίθενται σκόρδο, κρεμμύδι ή ελιές και μυρωδικά όπως ρίγανη, βασιλικός και μάραθος. Στην Ελλάδα, κριτσίνια πωλούνται από κουλουρτζήδες ή σε αρτοποιεία ή πρατήρια άρτου. Τρώγονται στο χέρι σαν κουλούρι ή σαν παξιμάδι βουτηγμένα σε ελληνικό ή γαλλικό καφέ.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
(30 κριτσίνια)
1 πακέτο σφολιάτα Κανάκη(2 φύλλα)
2 φλυτζάνια άσπρο σουσάμι
2 μεγάλες κουταλιές βούτυρο λιωμένο
Βούτυρο για το ταψί
Βγάζετε την σφολιάτα από το ψυγείο να μαλακώσει.
Κόβετε την σφολιάτα σε λωρίδες.
Διπλώνετε τις λωρίδες στα δύο.
Στρίβετε τις λωρίδες..
Όπως τα κουλουράκια το Πάσχα.

Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε τα κριτσίνια.


Τα βουτάτε στο σουσάμι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250 C.
Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν(15-20 λεπτά).

Η λέξη κριτσίνι προέρχεται από την ιταλική grissini, αν και συχνά παρετυμολογείται από ηχητική μίμηση ("κριτς-κριτς"). Τα κριτσίνια προέρχονται από το Τορίνο, πρωτεύουσα της ιταλικής επαρχίας Πεδεμοντίου, όπου το καρβέλι λεγόταν gherssa, grissia ή grizia και αργότερα το υποκοριστικό gherssin (καρβελάκι). Η τελευταία λέξη έγινε στα ιταλικά grissino και το Τορίνο πήρε το παρατσούκλι Grissinopoli. Οι πρώτες αναφορές για κριτσίνια καταγράφονται στα μέσα του 14ου αιώνα, ενώ φαίνεται να ήταν διαδεδομένα από το 1600 και ύστερα.Σήμερα, το grissino stirato αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π.

Σύμφωνα με την παράδοση τα πρώτα κριτσίνια έψησε ο ιταλός αρτοποιός Αντόνιο Μπρουνέρο, υπό τις οδηγίες του ιατρού Don Baldo Pecchio για να γιατρευτεί ο δούκας της Σαβοΐας, Βιτόριο Αμεντέο Β από τροφική δηλητηρίαση. Έχοντας στο μυαλό του τα καρβελάκια που έφτιαχνε η μητέρα του, ο Don Baldo παρείγγειλε ένα διπλοφουρνιστό,λεπτό ψωμί,ώστε να είναι απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Πηγή:  http://el.wikipedia.org


Καλή σας όρεξη!!

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Μελανία Μυλιώτη)



2 σχόλια:

Anthemis είπε...

Τέλεια η ιδέα σου !

koykoycook είπε...

ψαχνω την ευκολια γιατι δουλευω πολλες ωρες αλλα ταυτοχρονα και την νοστιμια!!
ευχαριστω για τα καλα σου λογια!!

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!