Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

....ΚΑΙ Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΩΝΙΑ!!!

Είναι που άρχισε να κρυώνει λίγο ο καιρός!!
Είναι που από 25/8 στο ξενοδοχείο που δουλεύω τα επιδόρπια έγιναν
< παραδοσιακά ελληνικά γλυκά >!! Σήμερα έκανα μπακλαβά!!
Μοσχομύρισε η κουζίνα από τα αρώματα των μπαχαρικών και των ψημένων ξηρών καρπών!!
Και όταν ήρθε η ώρα του σιροπιάσματος η κανέλα,το μέλι  και τα αιθέρια έλαια του λεμονιού με λίγωσαν!!
Οι ποσότητες είναι μεγάλες και προορίζονται για τους πελάτες του Samian Blue Hotel!!
Για το σπίτι απλά κόψτε τις δόσεις στα 2!!
 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4 φλυτζάνια χοντροκομμένο αμύγδαλο
1 φλυτζάνι σουσάμι
4 φλυτζάνια χοντροκομμένο καρύδι
2 κουταλάκια κανέλα
2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1,1/2 κιλό λεπτό φύλλο κρούστας
2-3 κουταλιές καλό βούτυρο

Χονδροκόψτε στο μούλτι  το ασπρισμένο αμύγδαλο σαν τραχανά.
..Το ίδιο και το καρύδι...
Προσθέστε την ζάχαρη..
.. Ανακατέψτε..
Ρίξτε το σουσάμι..
..και τα μπαχαρικά..
Βάλτε το βούτυρο σε νερό και ζεστάνετε να λιώσει..
Στρώστε 5 φύλλα κάτω περιμετρικά. Βουτυρώστε με πινέλο.
Συνεχίστε με 1 στεγνό φύλλο
και ένα βουτυρωμένο φύλλο και γέμιση.
Και ξανά το ίδιο ..
Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει η γέμιση..
Κλείστε τα περιμετρικά φύλλα προς τα μέσα
και βάλτε άλλα 5 φύλλα από πάνω..
Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα.Αν είναι πολύ χοντρά κόψτε τα με ψαλίδι.
Βουτυρώστε όλα τα φύλλα και βρέξτε τα με νερό..
Κόψτε τον μπακλαβά , Βάλτε στο κέντρο γαρύφαλλα(μοσχοκάρφια).
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους
150C για μια ώρα περίπου.
 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
1 φλούδα από ένα λεμόνι
4-5 ξυλάκια κανέλας
4 φλυτζάνια νερό
Βράστε για 10 λεπτά περίπου..
Αφήστε το να κρυώσει.
Περιχύστε τον μπακλαβά ζεστό σιγά σιγά
μόλις βγει από τον φούρνο με μια κουτάλα.






ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

7 σχόλια:

Eri είπε...

Μα σαν το άρωμα του μπακλαβά όταν ψήνεται δεν έχει! Υπέροχος κ γιορτινός!

Elpiniki είπε...

Μπακλαβας, ε?
Πόσο καιρο εχω να φαω και να φτιαξω!!!
Ωραια ιδεα μου δωσες, καλημερα!!!

koykoycook είπε...

καλησπερα κοριτσια!!

koykoycook είπε...

καλημερα ελπινικη!! και ερχεται καταιφι εκμεκ με αυθεντικη κρεμα πατισερι!!

Ειρήνη είπε...

Ωραίες φωτογραφίες ,ωραίος μπακλαβάς από μια πολύ καλή συνταγή! Μπράβο Ρένα!

koykoycook είπε...

ευχαριστω πολυ!!!ειρηνη

Ανώνυμος είπε...

liono proi proi eleos pia :)))) to agapimeno mou ;) bravo tha to dokimaso sigoura .

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!