Μόλις 12 μέρες πριν το Πάσχα και θα συνεχίσω να σας δίνω συνταγούλες με νηστίσιμα φαγάκια ..Τα θαλασσινά ετσι και αλλιώς είναι μια απο τις μεγάλες μου αδυναμίες.
Τα καλαμαράκια ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία θαλασσινών , τα κεφαλόποδα.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα καλαμάρια ,τα θράψαλα , οι σουπιές και τα χταπόδια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα η κατεψυγμένα καλαμαράκια.
Απλά αφαιρείτε το εσωτερικό τους και πετάτε το διαφανές μακρόστενο κόκκαλο και το μάτι τους.Στο γέμισμα θα χρησιμοποιήσουμε και τα πλοκάμια τους .
Τα πλένουμε με άφθονο νερό , για να μην μείνει άμμος.
Μπορείτε επίσης να αφαιρέστε τα πτερύγια που είναι κολλημένα στο σώμα ,
να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε στην γέμιση.
Αν αντί να τα γεμίσετε αποφασίσετε απλώς να τα τηγανίσετε ..
Φοβού τα μάτια που ευθύνονται για το χοροπηδητό στο τηγάνι
( αφαιρέστε τα προτού μπουν στο τηγάνι).
Μην τα παρατηγανήσετε γιατί σκληραίνουν και τινάξτε τα να φύγει το
έξτρα αλεύρι που θα σας τα μαυρίσει .
ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό μέτρια η μεγάλα καλαμάρια
2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι περίπου
1 1/2 τσαγιού λάδι
2 κουταλιές τής σούπας κουκουνάρι (προαιρετικό)
1 ποτήρι νερού γλυκό η ημίγλυκο κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά σούπας γεμάτη τοματοπελτέ
1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα η ξερά ψιλοκομμένα
μαιντανο
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζουμε , πλένουμε και αφήνουμε τα καλαμάρια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια των καλαμαριών.
2. Σοτάρουμε τα μισά κρεμμύδια με 3/4 φλιτζανιού λάδι.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κομμάτια από τα καλαμάρια να σωταριστούν .
Σβήνουμε με το μισό κρασί .
Ρίχνουμε το ρύζι ,το αλάτι ,το πιπέρι, τον μαιντανο και το κουκουνάρι.
Ανακατεύουμε την γέμιση την αφήνουμε να πάρει μια βράση και γεμίζουμε
προσεκτικά με αυτή τα καλαμαριά.
Τα κλείνουμε με μια μεγάλη μυτερή οδοντογλυφίδα.
Μην τα στουπώσετε με γέμιση γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα σας ανοίξουν.
3. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι να κάψει σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια..
Σβήνουμε με το υπολοιπο κρασί .
Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον τοματοπελτέ , αλάτι(οχι πολύ γιατί βάλαμε και στην γέμιση )
και πιπέρι και ανακατεύουμε .
Αφήνουμε την σάλτσα να πάρει μια βράση και βάζουμε μέσα προσεκτικά
με μια κουτάλα τα καλαμαράκια.
4. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα σκεπάζουμε .
Τα αφήνουμε να ψηθούν για 1 ώρα περίπου ώσπου να μαλακώσουν
και να δέσει η σάλτσα τους ( μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω,
εξαρτάται από τα καλαμάρια)..
Υπέροχο φαγάκι που θέλει φρέσκο ψωμί( για παπάρα στην σαλτσούλα του )
και ένα καλό κρασάκι για συνοδεία.
Η νηστεία θέλει καλοπέραση.. Καλή σας όρεξη ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.
Τα καλαμαράκια ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία θαλασσινών , τα κεφαλόποδα.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα καλαμάρια ,τα θράψαλα , οι σουπιές και τα χταπόδια.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα η κατεψυγμένα καλαμαράκια.
Απλά αφαιρείτε το εσωτερικό τους και πετάτε το διαφανές μακρόστενο κόκκαλο και το μάτι τους.Στο γέμισμα θα χρησιμοποιήσουμε και τα πλοκάμια τους .
Τα πλένουμε με άφθονο νερό , για να μην μείνει άμμος.
Μπορείτε επίσης να αφαιρέστε τα πτερύγια που είναι κολλημένα στο σώμα ,
να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε στην γέμιση.
Αν αντί να τα γεμίσετε αποφασίσετε απλώς να τα τηγανίσετε ..
Φοβού τα μάτια που ευθύνονται για το χοροπηδητό στο τηγάνι
( αφαιρέστε τα προτού μπουν στο τηγάνι).
Μην τα παρατηγανήσετε γιατί σκληραίνουν και τινάξτε τα να φύγει το
έξτρα αλεύρι που θα σας τα μαυρίσει .
ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό μέτρια η μεγάλα καλαμάρια
2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι περίπου
1 1/2 τσαγιού λάδι
2 κουταλιές τής σούπας κουκουνάρι (προαιρετικό)
1 ποτήρι νερού γλυκό η ημίγλυκο κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά σούπας γεμάτη τοματοπελτέ
1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα η ξερά ψιλοκομμένα
μαιντανο
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζουμε , πλένουμε και αφήνουμε τα καλαμάρια σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια των καλαμαριών.
2. Σοτάρουμε τα μισά κρεμμύδια με 3/4 φλιτζανιού λάδι.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κομμάτια από τα καλαμάρια να σωταριστούν .
Σβήνουμε με το μισό κρασί .
Ρίχνουμε το ρύζι ,το αλάτι ,το πιπέρι, τον μαιντανο και το κουκουνάρι.
Ανακατεύουμε την γέμιση την αφήνουμε να πάρει μια βράση και γεμίζουμε
προσεκτικά με αυτή τα καλαμαριά.
Τα κλείνουμε με μια μεγάλη μυτερή οδοντογλυφίδα.
Μην τα στουπώσετε με γέμιση γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα σας ανοίξουν.
3. Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι να κάψει σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια..
Σβήνουμε με το υπολοιπο κρασί .
Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον τοματοπελτέ , αλάτι(οχι πολύ γιατί βάλαμε και στην γέμιση )
και πιπέρι και ανακατεύουμε .
Αφήνουμε την σάλτσα να πάρει μια βράση και βάζουμε μέσα προσεκτικά
με μια κουτάλα τα καλαμαράκια.
4. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα σκεπάζουμε .
Τα αφήνουμε να ψηθούν για 1 ώρα περίπου ώσπου να μαλακώσουν
και να δέσει η σάλτσα τους ( μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω,
εξαρτάται από τα καλαμάρια)..
Υπέροχο φαγάκι που θέλει φρέσκο ψωμί( για παπάρα στην σαλτσούλα του )
και ένα καλό κρασάκι για συνοδεία.
Η νηστεία θέλει καλοπέραση.. Καλή σας όρεξη ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!