Πάντα μου άρεσαν τα σαλιγκάρια .. Όταν ήμουν μικρή με την πρώτη βροχή έβγαιναν οι γονείς μου στο κτήμα μας στο κοκκάρι να τα μαζέψουν .
Η μητέρα μου είναι άριστη γνώστης των ποικιλιών που υπάρχουν στον Καρβούνη,
(χωματάδες με το άσπρο καβούκι , καλογριίτσες με μαύρο καβούκι, κρητικάκια).
Σήμερα λοιπόν το μεσημεράκι μια καλή φίλη και συμμαθήτρια η Σταματία η Βαλωμένου
μου έκανε ένα αναπάντεχο δώρο .. Μια τσάντα σαλιγκάρια από τον καταψύκτη της ..
Τα μαζεύει και τα βάζει σε δοχείο με αλεύρι για 2-3 μέρες να φάνε και να < καθαρίσουν >.
Τα αφήνει άλλες 2-3 μέρες < νηστικά > για να καθαρίσουν εντελώς.
Μετά τα πλένει ξανά και ξανά για να φύγουν τα σάλια τους ..
Τα βράζει και κάθε φορά χύνει το ζουμί τους μέχρι το νερό να βγαίνει άσπρο
(στην αρχή βγαίνει πράσινο)..
Τα βάζει σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν , μετά σε σακουλίτσα και
στον καταψύκτη .. Όταν χρειαστεί να τα μαγειρέψει τα βγάζει έξω να ξεπαγώσουν...
Και στην κατσαρόλα.
ΥΛΙΚΑ
Σαλιγκάρια
4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
μισή συσκευασία baby κρεμμυδάκια
αλάτι-πιπέρι
1 ποτηράκι γλυκό κρασί
1 κουτί ντοματάκια
μια κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
2 φύλλα δάφνης
3-4 μπαχάρια
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια μας και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τα baby κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε μέσα το κρασάκι μας και προσθέτουμε τα ντοματάκια.
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ,
νεράκι να τα σκεπάζει ,
αλάτι -πιπέρι,την δάφνη
και τα μπαχάρια.
Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα σε μέτρια φωτιά για να μελώσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε μαζί με ένα φραντζολάκι χωριάτικο από τον φούρνο του βαλωμένου
γιατί αυτό το φαγάκι επιδέχεται πολύ παπάρα. Και δεν ξεχνάμε να σερβίρουμε
μαζί με τα σαλιγκάρια μας μια περιποιημένη χωριάτικη με ντομάτες από τα κοντακέικα, αγγουράκια από τον μεσόκαμπο, μπόλικο λευκό τυρί βουρλιώτη και σαμιώτικη ρίγανη..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ....
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!
ΡΕΝΑ Κ.
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης)
Η μητέρα μου είναι άριστη γνώστης των ποικιλιών που υπάρχουν στον Καρβούνη,
(χωματάδες με το άσπρο καβούκι , καλογριίτσες με μαύρο καβούκι, κρητικάκια).
Σήμερα λοιπόν το μεσημεράκι μια καλή φίλη και συμμαθήτρια η Σταματία η Βαλωμένου
μου έκανε ένα αναπάντεχο δώρο .. Μια τσάντα σαλιγκάρια από τον καταψύκτη της ..
Τα μαζεύει και τα βάζει σε δοχείο με αλεύρι για 2-3 μέρες να φάνε και να < καθαρίσουν >.
Τα αφήνει άλλες 2-3 μέρες < νηστικά > για να καθαρίσουν εντελώς.
Μετά τα πλένει ξανά και ξανά για να φύγουν τα σάλια τους ..
Τα βράζει και κάθε φορά χύνει το ζουμί τους μέχρι το νερό να βγαίνει άσπρο
(στην αρχή βγαίνει πράσινο)..
Τα βάζει σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν , μετά σε σακουλίτσα και
στον καταψύκτη .. Όταν χρειαστεί να τα μαγειρέψει τα βγάζει έξω να ξεπαγώσουν...
Και στην κατσαρόλα.
ΥΛΙΚΑ
Σαλιγκάρια
4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
μισή συσκευασία baby κρεμμυδάκια
αλάτι-πιπέρι
1 ποτηράκι γλυκό κρασί
1 κουτί ντοματάκια
μια κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
2 φύλλα δάφνης
3-4 μπαχάρια
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια μας και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τα baby κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε μέσα το κρασάκι μας και προσθέτουμε τα ντοματάκια.
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ,
νεράκι να τα σκεπάζει ,
αλάτι -πιπέρι,την δάφνη
και τα μπαχάρια.
Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα σε μέτρια φωτιά για να μελώσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε μαζί με ένα φραντζολάκι χωριάτικο από τον φούρνο του βαλωμένου
γιατί αυτό το φαγάκι επιδέχεται πολύ παπάρα. Και δεν ξεχνάμε να σερβίρουμε
μαζί με τα σαλιγκάρια μας μια περιποιημένη χωριάτικη με ντομάτες από τα κοντακέικα, αγγουράκια από τον μεσόκαμπο, μπόλικο λευκό τυρί βουρλιώτη και σαμιώτικη ρίγανη..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ....
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!
ΡΕΝΑ Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!