Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΑΡΝΑΚΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΑΛΛΙΩΣ !!!

Δεν ξέρω αν είδατε τον καιρό για αυτή την βδομάδα... 
Αλλά μάλλον θα έχουμε όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι,Πασχαλιά με συννεφιές και βροχούλα .. 
Γιαυτό επειδή το ψήσιμο στην  σούβλα μπορεί να ματαιωθεί, 
(εκτός αν έχετε υπόστεγο) σκέφτηκα να σας δώσω κάποιες  συνταγές για αρνάκι η
κατσικάκι αλλιώς .... 

Όχι δεν εννοώ την παραδοσιακή συνταγή με την πλάτη την γεμιστή,θα προσπαθήσω να 
σας την  δείξω (θεού θέλοντος)Μεγ. Σάββατο μεσημεράκι βήμα- βήμα (φωτογραφημένη οίκοθεν).

Εννοώ συνταγές  όπως αρνάκι η κατσικάκι  αυγολέμονο με καρδιές αγκινάρας,
σκορδάτο τυλιχτό ,με σάλτσα πορτοκάλι, με φρέσκια ντομάτα και γλυκιές πιπεριές ..
Ξεκινάμε ????


ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ Η ΑΡΝΑΚΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΓΓΙΝΑΡΑΣ 

ΥΛΙΚΑ
1 μπούτι κατσικίσιο η αρνίσιο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα λεπτές ροδέλες
4 καρότα κομμένα χοντρές ροδέλες
μισή συσκευασία καρδιές αγγινάρας( κατεψυγμένες )
2 μεγάλες πατάτες κομμένες στα τέσσερα
2 σελινόριζες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 ποτήρι άσπρο κρασί ( οχι ρετσίνα)
1 κύβο λαχανικών
άνηθο
αλάτι και  πιπέρι
ελαιόλαδο
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
κρόκοι
4 ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα
χυμό απο 2 λεμόνια (αναλόγως πόσο ξινό το θέλετε το αυγολέμονο)
2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Λέτε στον χασάπη σας να σας κόψει το μπουτάκι σε χονδρές φέτες .
Το πλένετε και το βάζετε σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα να σωταριστεί καλά. 
Ρίχνετε μέσα τα κρεμμυδάκια  και τον άνηθο να σωταριστούν και αυτά προσθέτετε αλάτι
 και πιπέρι .(οχι πολύ αλάτι γιατί θα βάλετε και κύβο).
Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τον ανάλογο νεράκι μαζι με τον κύβο  και σκεπάζετε με 
το καπάκι.
Το αφήνετε να βράσει και να μαλακώσει ..
Αν θέλετε για να γλυτώσετε χρόνο το κάνετε στην χύτρα σας ( χρειάζεται περίπου μια ώρα
και κάτι ).
2.Πριν ακόμα το κρέας βράσει εντελώς ρίχνετε μέσα τα λαχανικά και συμπληρώνετε 
αν χρειαστεί με λίγο νερό..
Αφήνετε να βράσουν μέχρι να καρφώνονται με το πιρούνι .
Το κρέας θα γίνει λουκούμι και τα αρώματα των λαχανικών θα εχουν περάσει και στο 
κρέας και στο ζουμάκι ..
3.Σβήστε την φωτιά και τραβήξτε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε την λίγο να
κρυώσει.
Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα στο μίξερ , ρίχνετε τούς κρόκους και μετά το λεμόνι 
αργά αργά .
Παίρνετε 2 κουταλιές ζουμί( με την κουτάλα σερβιρίσματος της σούπας ) σε ενα μπώλ 
και ρίχνετε μέσα το κόρν φλαουερ να διαλυθεί καλά ( το ζουμί να μην καίει , ναχει κρυώσει
λίγο γιατί αν το ρίξετε καυτό στα αυγά θα σας τα < κάψει > και θα εμφανιστούν
μικρά σβολάκια στο φαγάκι σας...
Ρίχνετε σιγά σιγά αυτό το μείγμα στα αυγά και μετά μέσα στην κατσαρόλα . 
Πιάνετε τη κατσαρόλα απο τα χερούλια και την κουνάτε με κυκλικές κινήσεις να πάει
 παντού το αυγολέμονο.
Το αφήνετε να δέσει και είναι έτοιμο..
Σημείωση :θελει μπόλικο ψωμάκι για παπάρα.

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΠΟΥΤΙ ΤΥΛΙΧΤΟ( ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ)

ΥΛΙΚΑ
ένα ολόκληρο κατσικίσιο η αρνίσιο μπουτάκι
1 ολόκληρο σκόρδο
ρίγανη
πιπέρι
αλάτι
βούτυρο μαλακό(θερμοκρασία δωματίου )
θυμάρι
χαρτί ψησίματος Σανιτας
αλουμινόχαρτο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε το μπουτάκι σας και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζετε το σκόρδο και κόβετε τις σκελίδες στα 2 κατά μήκος.
Ανοίγετε παντού τρυπούλες με ένα μυτερό μαχαιράκι και παραχώνετε μέσα τις σκελίδες.
Βάζετε σε ένα μπώλ το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη,το θυμάρι  και το βούτυρο και το ανακατεύετε να γίνει ένα.Αλείφετε με αυτό το μπουτάκι σας παντού και χώνετε με τα δάκτυλα σας και λίγο μέσα στις τρυπούλες που μόλις ανοίξατε.

Tο τυλίγετε καλά με το χαρτί ψησίματος ( το κόλπο είναι να μην ξεφύγουν υγρά απο μέσα και να ψηθεί το κατσικάκι με τα δικά του υγρά και το άρωμα των μυρωδικών)
Τυλίγετε ξανά ,πολύ καλά με αλουμινόχαρτο, το βάζετε σε ενα ταψί.
Το αφήνετε να ψηθεί περίπου για 2 ώρες στους 200 βαθμούς ..(Εξαρτάται και πόσο μεγάλο είναι το μπούτι σας )

Το συνοδεύετε με τηγανητές πατατούλες και μια περιποιημένη χωριάτικη με τυρί 
Σάμου βουρλιώτη ( άμα δεν παινέσεις το σπίτι σου ...!!)


ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ Η ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ 

ΥΛΙΚΑ
1 μπούτι κατσικίσιο η αρνίσιο
λιγο βούτυρο λιωμένο
χυμό απο 4 πορτοκάλια
ξύσμα απο ενα πορτοκάλι
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
αλάτιπιπέρι
4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πορτοκάλια καθαρισμένα( καθαρίζουμε και τα άσπρα από το πορτοκάλι)
 και κομμένα σε φετάκια για το τέλος
1 μεγάλη κουταλιά μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάζετε μέσα στην γαστρα το μπουτάκι.
Βάζετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σωτάρετε  τα κρεμμυδάκια,σβήνετε με το κονιάκ και προσθέτετε το χυμό απο τα πορτοκάλια το ξύσμα,το αλάτι και το πιπέρι .. 
Αφήνετε να πάρει βράση και περιχύνετε με αυτή την σάλτσα το μπουτάκι σας προσθέτετε  νεράκι να το μισοχώνει και το σκεπάζετε.
Το αφηνετε για περίπου 2 ώρες ( αν το μπούτι ειναι μεγάλο ).
Λίγο πριν το βγάλετε ρίχνετε μέσα και τα φετάκια από τα πορτοκάλια. 
Βγάζετε ένα φλιτζάνι ζεστή σάλτσα με μια κουτάλα και διαλύετε μέσα το μέλι και το
ρίχνετε μέσα στην γάστρα.
Συμπληρώνετε με λίγο ακομα χυμό αν χρειάζετε και το  αφήνετε να ψηθεί ακόμα
κανένα 15λεπτο περίπου .


ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ 
1 μπουτάκι κατσικίσιο κομμένο σε φέτες από τον χασάπη σας
μισό φλιτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 πιπεριές κόκκινες γλυκές κομμένες σε κυβάκια
1 νεροπότηρο κρασί σαμιώτικο η μαυροδάφνη
4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και λιωμένες ( στο μπλέντερ η στο μούλτι)
αλάτι-πιπέρι
Κατσαρόλα μεταλλική που μπορεί να μπει μετά στον φούρνο η γάστρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σωτάρουμε στο βούτυρο τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κρέας και το γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα να ροδίσει καλά.
Ρίχνουμε και τις πιπεριές κομμένες σε κυβάκια. 
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ. 
Προσθέτουμε τις ντοματούλες ( για να τις ξεφλουδίσετε εύκολα: Απλά βουτήξτε τις για 
λίγο σε βραστό νερό και μετά σε κρύο).
Συμπληρώνουμε με νεράκι να μισοχώνει το μπουτάκι μας.
2. Αφήνουμε να πάρει  βράση  και μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον φούρνο( μέτριο)
 η σε μια γάστρα αν δν έχουμε κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέχρι να ψηθεί εντελώς (περίπου 2 ώρες).
Το ξεσκεπάζουμε δυναμώνοντας τον φούρνο.. 
Συμπληρώνουμε νερό για μην μας στεγνώσει εντελώς η σάλτσα του .
Μπορούμε αν θέλουμε μόλις ψηθεί (ξεκολλάει το κρέας απο το κόκκαλο) να το βγάλουμε
 και στο ζουμί της γάστρας να βάλουμε πατατούλες να γίνουν ( νοστιμότατες). 
Πρέπει όμως να προσθέσουμε και άλλο αλατάκι  .


TIPS : Μην ξεχάσετε να τιμήσετε δεόντως τα Σαμιώτικα κρασιά..... 



ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΑΥΓΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!