Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΚΑΜΠΟΥΝΙΑ,ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ!!!

Όταν έκανα την ανάρτηση με την γεμιστή πλάτη το Πάσχα,μια καλή φίλη και 
παλιά μου συμμαθήτρια, μου έκανε σχόλιο οτι της άρεσε η απλότητα και η αυθεντικότητα
της συνταγής .. 
Συγκεκριμένα μου είπε οτι βαρέθηκε να βλέπει μέσα σε παραδοσιακές συνταγές 
σταφίδες και κουκουνάρια ..
Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα να πάρω μια συνταγή( που καταρχάς είναι ιταλική  )
και να την κάνω με παραδοσιακά υλικά.Και μάλιστα με υλικά που πολλοί απο σας
δεν τα ξέρουν καν ..














Να παντρέψω δηλ. μια ιταλική συνταγή με τα αρωματικά χορταρικά και άγνωστα προϊόντα της Σάμου .
Και έτσι γεννήθηκε αυτό το ριζότο με καμπούνια,άνηθο,μαιντανό,αρακά και αλλαντικά σβησμένο με λευκό κρασί.
Ειναι εύκολο , γρήγορο , νόστιμο και γίνεται με υλικά που υπάρχουν λίγο πολύ σε όλα 
τα ψυγεία αυτή την εποχή .. Εκτός απο τα καμπούνια βέβαια ,που μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φρέσκα κρεμμυδάκια η πράσα.
ΥΛΙΚΑ 
5-6 Καμπούνια(είναι ο πράσινος βλαστός πάνω από τα φρέσκα κρεμμυδάκια,
που είναι σαν κλειστός μίσχος ,σαν λουλούδι.Αν πάτε σε κήπο αυτή την εποχή 
θα τα δείτε . Όταν τα χρησιμοποιήσετε θα κόψετε τον μίσχο στο πάνω μέρος 
και 3-4 δάκτυλα από το κάτω μέρος που είναι συνήθως πιο τραχύ..
Αν ειναι κοντά και μικρά, αφαιρέστε πιο λίγο απο το κάτω μέρος) .
Είναι θεόγλυκα και δίνουν μια γεύση .. Κάτι ανάμεσα σε πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι .
(Η γιαγιά μου συνήθιζε να μας κάνει καμπούνια με αυγά -ομελέτα .. Τέλεια !!!)
Γιατί βαρέθηκα να βλέπω παντού συνταγές για ριζότο με μανιτάρια στρογγυλά,πλευρώτους,πορτομπέλο,πορτσίνι κ.α.
Καλαμποκέλαιο
1 ξερό κρεμμύδι
5 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
1 κούπα αρακά κατεψυγμένο 
1,5 κούπα ρύζι
2-3 κούπες νερό(σταδιακά) 
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κύβο λαχανικών η βοδινού-αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
   Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια .









Ψιλοκόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα καμπούνια.
 Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι. 
 Ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα,το μπέικον και το 
 ζαμπόν. Σωτάρουμε τα καμπούνια και τα μανιτάρια.  Ρίχνουμε και το κρεμμύδι.
      Προσθέτουμε όλα τα αλλαντικά. 
 Σβήνουμε με το κρασί.  

Προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαιντανο.
(έχω πάντα ψιλοκομμένα αρωματικά σε βαζάκια στην κατάψυξη.)
 Ρίχνουμε τον αρακά. 
Προσθέτουμε τον κύβο , αλάτι- πιπέρι και μετά το ρύζι.  

 Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μια κούπα νερό.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό σταδιακά.


Όταν μελώσει το ρύζι μας ,είναι έτοιμο.






 
 Σερβίρετε με μια φέτα μπέικον < τριαντάφυλλο >.
 Εγώ το συνόδεψα με Χοιρινό κότσι και κοτόπουλο στην γάστρα .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 κομμάτια χοιρινό κότσι και ένα μικρό κοτόπουλο.
Τα έβαλα στην γάστρα μου και πρόσθεσα:
 2/3 από ενα μπουκάλι λευκό κρασί , 
2 κουταλιές μουστάρδα σε σκόνη, 
3 κουταλιές μουστάρδα εμφιαλωμένη,
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ,
4 καμπούνια ψιλοκομμένα, 
αλάτι και πιπέρι,.. 
Νερό δεν έβαλα καθόλου ..
Το έψησα σε δυνατό φούρνο σκεπασμένο για 2,5 ώρες περίπου ...
Λουκούμι !!Γλύφεις και τα δάκτυλα σου !! 














ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .....
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!
ΡΕΝΑ Κ.

(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης) 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Ρένα πολύ προτότυπο και νόστιμο φαίνεται!
Μακή

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!