Η Μεγάλη σαρακοστή είναι χριστιανική περίοδος νηστείας .
Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες τής ορθόδοξης εκκλησίας .
Τα όσπρια ,το ρύζι, τα χόρτα ,τα μυριστικά της μεσογειακής γης αποτελούσαν
ανέκαθεν την βάση της σαρακοστιανής και μεγαλοβδομαδιάτικης κουζίνας.
Από την μεριά μου θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες συνταγές που ξεφεύγουν λίγο
από τα συνηθισμένα εδέσματα που μαγειρεύουμε και τρώμε κατά την περίοδο της νηστείας. Γιατί νηστεία δεν σημαίνει άνοστο φαγητό αλλά πιάτα ειδωμένα <με άλλο μάτι >.
ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο η αλλού είδους σπορέλαιο
3,1/4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
7 κουταλιές σούπας κονιάκ
7 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1 μέτριο βάζο μαρμελάδας ροδάκινο
1 Ροδάκινο κομπόστα κομμένη σε λεπτές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ .
Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού ,το ξύσμα ,
το κονιάκ και τέλος σιγά -σιγά το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ .
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακή.
2. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δυο .
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη και την βάζουμε σε στρογγυλό λαδωμένο
ταψάκι ( για τάρτες)
3. Αδειάζουμε πάνω στο φύλο την μαρμελάδα και την στρώνουμε έτσι που να
έχει παντού το ίδιο πάχος.
Βάζουμε πάνω στην μαρμελάδα τις φέτες της κομπόστας.
4. Πλάθουμε κορδόνια η ανοίγουμε φύλλο το δεύτερο κομμάτι ζύμης και κόβουμε
λωρίδες πάχους ενός δακτύλου και τα τοποθετούμε πάνω από την γέμιση
ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι.
Κολλάμε με λίγο νεράκι τις άκρες των κορδονιών στην άκρη της ζύμης του κάτω φύλλου.
5. Ψήνουμε με μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά .
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού την κόψουμε .
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!
ΡΕΝΑ Κ.
Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες τής ορθόδοξης εκκλησίας .
Τα όσπρια ,το ρύζι, τα χόρτα ,τα μυριστικά της μεσογειακής γης αποτελούσαν
ανέκαθεν την βάση της σαρακοστιανής και μεγαλοβδομαδιάτικης κουζίνας.
Από την μεριά μου θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες συνταγές που ξεφεύγουν λίγο
από τα συνηθισμένα εδέσματα που μαγειρεύουμε και τρώμε κατά την περίοδο της νηστείας. Γιατί νηστεία δεν σημαίνει άνοστο φαγητό αλλά πιάτα ειδωμένα <με άλλο μάτι >.
ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο η αλλού είδους σπορέλαιο
3,1/4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
7 κουταλιές σούπας κονιάκ
7 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1 μέτριο βάζο μαρμελάδας ροδάκινο
1 Ροδάκινο κομπόστα κομμένη σε λεπτές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ .
Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού ,το ξύσμα ,
το κονιάκ και τέλος σιγά -σιγά το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ .
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακή.
2. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δυο .
Ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη και την βάζουμε σε στρογγυλό λαδωμένο
ταψάκι ( για τάρτες)
3. Αδειάζουμε πάνω στο φύλο την μαρμελάδα και την στρώνουμε έτσι που να
έχει παντού το ίδιο πάχος.
Βάζουμε πάνω στην μαρμελάδα τις φέτες της κομπόστας.
4. Πλάθουμε κορδόνια η ανοίγουμε φύλλο το δεύτερο κομμάτι ζύμης και κόβουμε
λωρίδες πάχους ενός δακτύλου και τα τοποθετούμε πάνω από την γέμιση
ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι.
Κολλάμε με λίγο νεράκι τις άκρες των κορδονιών στην άκρη της ζύμης του κάτω φύλλου.
5. Ψήνουμε με μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά .
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού την κόψουμε .
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!
ΡΕΝΑ Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!