Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Νο 2 : ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Το φαγητό και οι ταινίες πάνε μαζί όπως το ποπκόρν και το σινεμά. Από τότε που το φαγητό είναι μια από τις βασικές εκδηλώσεις  της ζωής έγινε  και καλό θέμα για τον σινεμά .
Υπάρχουν αρκετές μεγάλες ταινίες που ειναι βασισμένες στις γαστρονομικές απολαύσεις της ζωής. 


1. Το Μεγάλο φαγοπότι (1973) με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μισέλ Πικολί, Ούγκο Τονιάτσι,και Φιλίπ Νουαρέ.Τέσσερις μεσήλικες άνδρες μαζεύονται στη βίλα του ενός, για ένα οργιαστικό φαγοπότι... Θα φάνε μέχρι σκασμού... Ο Μαρτσέλο επιμένει ότι θα πρέπει να καλέσουν και γυναίκες για να τους κάνουν παρέα. Τρεις πόρνες λοιπόν θα τους κρατήσουν συντροφιά για τρεις μέρες, όπου η παρέα θα αξιοποιήσει τον χρόνο της ρέποντας στην ακολασία και την πλήρη εξαθλίωση... Ταινία που προκάλεσε σκάνδαλο στην εποχή της.




2.Πολίτικη Κουζίνα (2003).Μια κουζίνα γεμάτη γεύσεις, μυρωδιές και ιστορία .Η ιστορία έχει σαν κεντρικό ήρωα τον Φάνη, ένα παιδί που ξεκινά με την οικογένειά του από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Αθήνα. Στην διάρκεια της ταινίας βλέπουμε τον Φάνη να κάνει μια αναδρομή στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια και από εκεί να επιστρέφει στην ώριμη ηλικία των 45. Μέσα από το ταξίδι αυτό γνωρίζουμε τους απολαυστικούς μαγειρικούς συνδυασμούς των θηλυκών μελών της οικογένειάς του, τις απόπειρες του ίδιου στην κουζίνα και τις επιδόσεις του στην μαγειρική τέχνη που τον κάνουν ξεχωριστό απ’τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, τις συμβουλές του παππού του που ξέρει καλά πως ο έρωτας (και όχι μόνο) περνάει απ’το στομάχι και τα τρυφερά, γεμάτα παιδική αγνότητα αισθήματα του μικρού Φάνη για την γλυκιά Σαιμέ
    




3.Woman on top (2000).Μια Βραζιλιάνα Σεφ - θεά (Penelope Cruz) έχει το χάρισμα να μετατρέπει ό,τι μαγειρεύει σε εμπειρία του ουρανίσκου, αλλά παράλληλα θέλει να έχει τον έλεγχο στα πάντα: να οδηγεί, να είναι... καβαλιέρος στο χορό και φυσικά να κάνει σεξ όντας από πάνω. Όταν ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της δεν αντέχει όλες αυτές τις "πρωτοβουλίες" και την απατά, τον εγκαταλείπει και μετακομίζει στο Σαν Φρανσίσκο όπου θα καταφέρει να αποκτήσει τη δική της τηλεοπτική μαγειρική εκπομπή...
   

4.Babette's Feast (1987).Η γιορτή της Μπαμπέτ είναι μια ιδιόμορφη ταινία του Δανού Gabriel Axel, που γυρίστηκε το 1987 βασισμένη σε βιβλίο της Karen Blixen, γνωστής και από το "Πέρα από την Αφρική".
Πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από τα όσα αποκαλύπτονται σε ένα "μυθικό" δείπνο που παραθέτει η Μπαμπέτ  στους συντηρητικούς και σφιγμένους συνδαιτυμόνες της. Διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, σ'ένα ψαροχώρι στη Δανία, όπου φτάνει αναζητώντας μια καλύτερη τύχη η Γαλλίδα Μπαμπέτ, πρώην σεφ σε μπιστρό υψηλής γαστρονομίας.
Αναλαμβάνει οικονόμος στο σπίτι δυο ορφανών μεσήλικων παπαδοκόρων, των οποίων η νιότη έχει μαραζώσει σ'ένα περιβάλλον θρησκόληπτο, και με τη χαρισματική ιδιοσυγκρασία της, τους χαρίζει νέα πνοή.  Στο αποκορύφωμα μιας αλτρουιστικής στάσης ζωής, η Μπαμπέτ, ενώ ανακαλύπτει πως έχει κερδίσει ένα λαχείο,αντί να φύγει πίσω στη χώρα της και να δημιουργήσει το δικό της ρεστοράν, καλεί τη μικρή κοινότητα σε ένα λουκούλλειο γεύμα που της κοστίζει όλο της το χρόνο, την τέχνη και...τα χρήματα του λαχνού.!  Tο φιλμ απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1987. 



5.Tampopo(1985).Έχετε ακούσει για το είδος των ταινιών σπαγγέτι - γουέστερν ??? 
Αυτό είναι ένα γιαπωνέζικο  noodle γουέστερν που μιλάει για ένα σεφ που θέλει να μάθει να φτιάχνει τα καλύτερα noodles  στον κόσμο ..

        

6.Big night (1996 ).Δυο αδέλφια  που έχουν ένα εστιατόριο έρχονται αντιμέτωποι με το απέναντι εστιατόριο σε μια διαμάχη που περιλαμβάνει πολύ και καλό  φαγητό. 

       

7. Mystic Pizza (1988) .H Τζουλια Ρομπερτς δουλεύει ως σερβιτόρα σε πιτσαρία . 
Πίτσα, έρωτας και φαντασία.

   


8Eat, Pray, Love(2010).
 Αυτή την φορά η Τζούλια μας κάνει να μας τρέχουν τα σάλια τρώγοντας πίτσα στο Da Michele (antica pizzeria) στην Νάπολη .
 Σημ: Ακόμα και σήμερα στην εσωτερική βιτρίνα του καταστήματος  είναι σε περίοπτη θέση η φωτογραφία της Julia Roberts να τρώει πίτσα!

Eat, Pray, Love – Elizabeth Gilbert, 2007.jpg   

9.Nine 1/2 Weeks (1986).Η σκηνή μπροστά στο ψυγείο αξεπέραστη. Η Κιμ (θεά) και ο Μίκυ Ρουρκ  (κούκλος) κανουν το φαγητό να μοιάζει με αντικείμενο σεξουαλικής απόλαυσης. 

  

10. Soul food (1997). Χωρίς τα οικογενειακά γευματα της mama Joe η οικογένεια διαλύεται . Για σαράντα χρονια μαζεύονται όλοι στα κυριακάτικα γεύματα  και τρώνε φαγητό βγαλμένο από την ψυχή. Πρωταγωνιστεί η Vanessa Williams.

         

11.Tortilla soup (2001)Μια κωμωδία που θα σας ανοίξει  την όρεξη . O Hector Elizondo μαζεύει όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι  μαγειρεύοντας για την οικογένεια του και τούς φίλους του, έχοντας χάσει από τον θάνατο της γυναίκας του και μετά την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. 

   

Εδώ τελειώνει το μικρο  μας γευστικό ταξίδι  μέσα από τον κινηματογράφο.

Ως την επομένη φορά..... να περνάτε καλά και να μαγειρεύετε ακόμα καλύτερα!!!!

ΡΕΝΑ Κ.





1 σχόλιο:

koykoycook είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!