Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΣΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑ(ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ) ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ!!


Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.
Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.
Στην Κύπρο και στην Σάμο  ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοσπασμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο και "απλώνεται" στον ήλιο για να ξεραθεί. Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος κρέατος. 
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι γλυκό κρασί 
ζωμό βοδινού
500 γρ τραχανά(σαμιώτικο βουρλιώτη,
για να βλογάμε και τα γένια μας)
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. 
  Περνάτε τα ντοματάκια από το μούλτι.
Σωτάρετε το κρεμμύδι με λίγο 
ελαιόλαδο.
 Σβήνετε με το κρασί.
Διαλύετε μια κουταλιά της σούπας
ζωμό σε 2 φλυτζάνια νερό και
το προσθέτετε στην κατσαρόλα σας..
Προσθέστε  τα ντοματάκια και τον πελτέ.
Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση όλα μαζί..
 Ρίχνετε τον τραχανά..
Προσθέστε νερό αν χρειάζεται.
Χαμηλώνετε την φωτιά και
ανακατεύετε συχνά.
Θέλει 15-20 λεπτά να ετοιμαστεί..
Είναι υπέροχη χειμωνιάτικη σούπα..










Σερβίρετε και με λίγα τρίματα
φέτας στο κέντρο αν θέλετε..
Eμεις την συνοδέψαμε με φρέσκο καλαμποκόψωμο......










...και σπέσιαλ πατατοσαλάτα
(συνταγή προσεχώς)

ΩΣ  ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ
(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

(Φωτογραφίες-Εκτέλεση συνταγής:
Ρένα Κώστογλου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!