Γιαγλία (Πεϊνιρλί):Τα γιαγλία ήταν πίτες σε σχήμα βάρκας. Τις γέμιζαν με τυρί, κιμά, κ.λ.π. Ανάλογα με τη γέμιση, έπαιρναν και την ονομασία τους. Με τυρί τα έλεγαν «πεϊνιρλία» (πενίρ= τυρί). Με αυγά «γιουμουρταλούγια» (γιουμουρτά= αυγά), με κιμά «κουϊμαλούγια» (κουϊμά= κιμάς). Τα πεϊνιρλί τα έφεραν οι Πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1920.Υπάρχουν πολλές ακόμα παραλλαγές του πεϊνιρλί. Υπάρχουν αρκετοί που αντί για σχήμα βάρκας, δίνουν το κλασσικό σχήμα της πίτσας.Υπάρχουν κι άλλοι που το φτιάχνουν στρογγυλό(από εκεί πολλοί το ονόμασαν και Ποντιακή Πίτσα).
Οτιδήποτε μπορεί να συνδυαστεί για γέμιση του πεϊνιρλί. Η γιαγιά μου,έβαζε παστουρμά ή αλλαντικά. Το παν όμως είναι η ζύμη.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1 κιλό αλεύρι σκληρό μπορεί και παραπάνω
20 γρ μαγιά ξηρή η 15 γρ μαγιά νωπή
400 γρ περίπου νερό
αλάτι, λίγο λάδι και ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1,1/2 φλυτζανι αλμυρό τυρί σε κυβάκια
(γραβιέρα-παρμεζάνα)
1 μικρή συσκευασία καπνιστό
μπέικον ψιλοκομμένο
λίγο βούτυρο λιωμένο
Η δοσολογία τής ζύμης είναι διπλή δόση.
Συνήθως κάνω την μισή πεϊνιρλί και την άλλη μισή Πίτσα..Αν δεν την χρησιμοποιήσετε απλά βάλτε την στην κατάψυξη τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη..
Βάλτε στον μπώλ του μίξερ το αλεύρι.
Διαλύστε την μαγιά με λίγο ζεστό νερό (όχι καυτό) και το λάδι.
Κάντε μια γούβα και ρίξτε στην μέσα το μείγμα της μαγιάς !!Βάλτε το εξάρτημα του ζυμωτηρίου και αρχίστε το ζύμωμα.
Προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα αν χρειάζεται..
Χωρίστε την ζύμη σε 2 κομμάτια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά περίπου...
Ανοίξτε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόψτε το τυρί σε κύβους και το μπέικον σε κομματάκια.
Κόψτε στρογγυλά κομμάτια ζύμης με κουπ πατ αν είναι δυνατόν για να είναι στο ίδιο μέγεθος..
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 C..
Φτιάξτε βαρκούλες..
Γεμίστε τες με το τυρί..
Βάλτε από πάνω το μπέικον.
Αλείψτε τα πεινιρλάκια γύρω γύρω με λίγο λιωμένο βούτυρο..
Ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν..
Καλή σας όρεξη!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
Έφτιαξα και μια μεγάλη τετράγωνη πίτσα
με Ένταμ,ζαμπόν, μανιτάρια και
πολύχρωμες πιπεριές!!.......
Οτιδήποτε μπορεί να συνδυαστεί για γέμιση του πεϊνιρλί. Η γιαγιά μου,έβαζε παστουρμά ή αλλαντικά. Το παν όμως είναι η ζύμη.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1 κιλό αλεύρι σκληρό μπορεί και παραπάνω
20 γρ μαγιά ξηρή η 15 γρ μαγιά νωπή
400 γρ περίπου νερό
αλάτι, λίγο λάδι και ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1,1/2 φλυτζανι αλμυρό τυρί σε κυβάκια
(γραβιέρα-παρμεζάνα)
1 μικρή συσκευασία καπνιστό
μπέικον ψιλοκομμένο
λίγο βούτυρο λιωμένο
Η δοσολογία τής ζύμης είναι διπλή δόση.
Συνήθως κάνω την μισή πεϊνιρλί και την άλλη μισή Πίτσα..Αν δεν την χρησιμοποιήσετε απλά βάλτε την στην κατάψυξη τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη..
Βάλτε στον μπώλ του μίξερ το αλεύρι.
Διαλύστε την μαγιά με λίγο ζεστό νερό (όχι καυτό) και το λάδι.
Κάντε μια γούβα και ρίξτε στην μέσα το μείγμα της μαγιάς !!Βάλτε το εξάρτημα του ζυμωτηρίου και αρχίστε το ζύμωμα.
Προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα αν χρειάζεται..
Χωρίστε την ζύμη σε 2 κομμάτια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά περίπου...
Ανοίξτε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόψτε το τυρί σε κύβους και το μπέικον σε κομματάκια.
Κόψτε στρογγυλά κομμάτια ζύμης με κουπ πατ αν είναι δυνατόν για να είναι στο ίδιο μέγεθος..
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 C..
Φτιάξτε βαρκούλες..
Γεμίστε τες με το τυρί..
Βάλτε από πάνω το μπέικον.
Αλείψτε τα πεινιρλάκια γύρω γύρω με λίγο λιωμένο βούτυρο..
Ψήστε τα μέχρι να ροδίσουν..
Καλή σας όρεξη!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
Έφτιαξα και μια μεγάλη τετράγωνη πίτσα
με Ένταμ,ζαμπόν, μανιτάρια και
πολύχρωμες πιπεριές!!.......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!