Κυριακή σήμερα!! Και γεμιστά! Το απόλυτο και πιο αντιπροσωπευτικό φαγητό του καλοκαιριού!!
Σήμα κατατεθέν της κουζίνας της μαμάς μας!!Το αγαπημένο μου φαγάκι χρόνια τώρα!!
Θυμάμαι την μαμά μου να μαζεύει μέρες πρίν τα καλύτερα και τα πιο τρυφερά φύλλα από την δική μας κληματαριά και από γειτονικές .Να κατεβαίνει στα περβόλια στα ταμπάκικα για να βρει πρωί πρωί κολοκυθοανθούς να γεμίσουν τα κενά μεταξύ των <μεγάλων>, της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιτζάνας και του κολοκυθιού.Να βράζει κρεμμυδάκια για να τα γεμίσει και αυτά και έτσι να συμπληρωθεί η πανδαισία των γεμιστών και το ταψί της να τα έχει όλα.Καί εγώ προσπαθώ να τα φτιάξω όπως εκείνη αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να <πιάσω> την δική της γεύση.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
450 γρ κιμά(περίπου)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι ρύζι
ντομάτες
κολοκύθια
πιπεριές
μελιτζάνες
αλάτι-πιπέρι
Μια κουταλιά ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Σωτάρετε τον κιμά και προσθέτετε ψιλοκομμένα ότι βγάλετε από το εσωτερικό από τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
Αφού σωταριστούν και αυτά ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε.Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.Ανοίγοντας τις ντομάτες,κρατήστε την ψίχα τους και περάστε την στο μούλτι.Ετσι θα έχετε μια πρώτης τάξεως σάλτσα για το φαγάκι σας.
Ρίξτε τον μισό χυμό της φρέσκια ντομάτας μαζί με την ζάχαρη στο μείγμα της γέμισης και αφήστε να βράσει μέχρι να μαλακώσει λίγο το ρύζι.
Όταν πιεί τα υγρά του αρχίστε να γεμίζετε τα λαχανικά σας με ένα κουταλάκι..Μην τα γεμίζετε μέχρι πάνω γιατί το ρύζι φουσκώνει και θα σας ξεχειλίσουν απέξω.Γεμίστε τα κενά ανάμεσα στα γεμιστά με πατατούλες και ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.
Ρίξτε το υπόλοιπο χυμό της ντομάτας ανάμεσα στα λαχανικά σας.Προσθέστε το λάδι,αλάτι και νερό να τα μισοσκεπάζει.Εγώ στην αρχή του ψησίματος(μέτριος φούρνο 160 C) τα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για να μην μου ξεραθούν και αρπάξουν από πάνω.Μετά το πρώτο 45λεπτο τα ξεσκεπάζω για να ξεροψηθούν και να πιούν τελείως τα υγρά τους.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΡΕΝΑ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Σήμα κατατεθέν της κουζίνας της μαμάς μας!!Το αγαπημένο μου φαγάκι χρόνια τώρα!!
Θυμάμαι την μαμά μου να μαζεύει μέρες πρίν τα καλύτερα και τα πιο τρυφερά φύλλα από την δική μας κληματαριά και από γειτονικές .Να κατεβαίνει στα περβόλια στα ταμπάκικα για να βρει πρωί πρωί κολοκυθοανθούς να γεμίσουν τα κενά μεταξύ των <μεγάλων>, της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιτζάνας και του κολοκυθιού.Να βράζει κρεμμυδάκια για να τα γεμίσει και αυτά και έτσι να συμπληρωθεί η πανδαισία των γεμιστών και το ταψί της να τα έχει όλα.Καί εγώ προσπαθώ να τα φτιάξω όπως εκείνη αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να <πιάσω> την δική της γεύση.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
450 γρ κιμά(περίπου)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι ρύζι
ντομάτες
κολοκύθια
πιπεριές
μελιτζάνες
αλάτι-πιπέρι
Μια κουταλιά ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Σωτάρετε τον κιμά και προσθέτετε ψιλοκομμένα ότι βγάλετε από το εσωτερικό από τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες.
Αφού σωταριστούν και αυτά ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε.Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.Ανοίγοντας τις ντομάτες,κρατήστε την ψίχα τους και περάστε την στο μούλτι.Ετσι θα έχετε μια πρώτης τάξεως σάλτσα για το φαγάκι σας.
Ρίξτε τον μισό χυμό της φρέσκια ντομάτας μαζί με την ζάχαρη στο μείγμα της γέμισης και αφήστε να βράσει μέχρι να μαλακώσει λίγο το ρύζι.
Όταν πιεί τα υγρά του αρχίστε να γεμίζετε τα λαχανικά σας με ένα κουταλάκι..Μην τα γεμίζετε μέχρι πάνω γιατί το ρύζι φουσκώνει και θα σας ξεχειλίσουν απέξω.Γεμίστε τα κενά ανάμεσα στα γεμιστά με πατατούλες και ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.
Ρίξτε το υπόλοιπο χυμό της ντομάτας ανάμεσα στα λαχανικά σας.Προσθέστε το λάδι,αλάτι και νερό να τα μισοσκεπάζει.Εγώ στην αρχή του ψησίματος(μέτριος φούρνο 160 C) τα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για να μην μου ξεραθούν και αρπάξουν από πάνω.Μετά το πρώτο 45λεπτο τα ξεσκεπάζω για να ξεροψηθούν και να πιούν τελείως τα υγρά τους.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΡΕΝΑ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!