Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια πριν ο γευστικός αυτός βολβός ξετρελάνει τους Ευρωπαίους. Την αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα και σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής τους.
Τώρα για το ποιος έφερε την πατάτα στην Ευρώπη ..Πιο τεκμηριωμένη ιστορικά είναι η θεωρία που θέλει ως πρωτοπόρο τον σερ Φράνσις Ντρέικ. Σύμφωνα με αυτή, ο Ντρέικ, επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, έπειτα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν καπνός και πατάτες.Έως το τέλος του 18ου αιώνα, το νέο προϊόν είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στη Γαλλία, με την υποστήριξη του Αντουάν Ογκίστ Παρμαντιέ, ενός από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου.
Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.
Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που -φιλύποπτοι και συντηρητικοί όπως ήταν- τις πέταξαν. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα...Πηγή: http://www.sansimera.gr/articles/117
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
6 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι
4 αυγά βρασμένα σφικτά
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
από βάζο
αλάτι
άσπρο πιπέρι
Μια δόση μαγιονέζα του φτωχού
Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.
Βράστε τα αυγά σας για 10 λεπτά..
Αφαιρέστε τα τσόφλια.
Κομματιάστε σε άναρχα κομμάτια
τίς πατάτες.
Κόψτε τα αυγά μέσα στο μπώλ
με τις πατάτες.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές
ροδέλες.
Προσθέστε τις στην σαλάτα σας..
Κόψτε την μία πιπεριά σε κυβάκια.
Προσθέστε την μαγιονέζα και
ανακατέψτε.
Κόψτε την δεύτερη πιπεριά
σε λεπτές λωρίδες(σπιρτόξυλα)
και στολίστε από πάνω την
σαλάτα σας.
ΥΛΙΚΑ-ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ
1 ποτηράκι του κρασιού γάλα εβαπορέ
1 ποτηράκι του κρασιού καλαμποκέλαιο
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
λίγο αλάτι
Η συνταγή μας παραχωρήθηκε από την
Κα Μαρία Χατζησίμου.
TIPS:Αν θέλετε να είναι πιο σφικτή προσθέστε ένα κουταλάκι κρεμόριο.Για πιο γεμάτη και πλούσια γεύση αντικαταστήστε το εβαπορέ με κρέμα γάλακτος.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi (ούτε καν στο μίξερ) και τα χτυπάμε να ενσωματωθούν. Ξεκινήστε με τις 2 κουταλιές λεμόνι. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ!!!
Το αποτέλεσμα; Μία γευστικότατη μαγιονέζα. Όση περισσέψει (που δεν νομίζω), την κρατάτε στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Αν χτυπώντας την, διαπιστώσετε ότι δεν σφίγγει, φταίει το λεμόνι που της έπεσε λίγο!! Προσθέστε σιγά-σιγά λίγο λεμόνι ακόμα και ως δια μαγείας θα δείτε την μαγιονέζα σας να σφίγγει!!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ
(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
4 σχόλια:
Εμένα πιο πολυ μου κίνησε το ενδιαφέρον η μαγιονέζα! Επειδή είμαι περίεργη, μοιάζει γευστικά με την κανονική μαγιονέζα;
Κική
και γω στην αρχη την απεριπτα !! μεχρι που την εφτιαξα για να δω πωσ ειανι!! κανε μου την χαρη και φτιαξτην!! και θα μεινεισ ευχαριστημενη!!αλλωστε τα υλικα της ειναι παμφθηνα!!!
Τέλεια η σαλατούλα Ρένα!
ευχαριστω eri!!!
Δημοσίευση σχολίου
Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!