Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ!


Τα διάφορα εδέσματα φτιαγμένα από χοιρινό κρέας αποτελούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, παράδοση τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, κατά το παρελθόν, όταν ολόκληρη η οικογένεια τηρούσε με ευλάβεια την νηστεία των ημερών που προηγούνταν της μεγάλης γιορτής, η εμφάνιση χοιρινού κρέατος μαγειρεμένου με διάφορους τρόπους, και κυρίως σε πηχτή και λουκάνικο, αποτελούσε εξαιρετικό γεγονός. Έτσι κι αλλιώς, η γαλοπούλα είναι ξενόφερτο έδεσμα που ακόμα και σήμερα δεν συγκεντρώνει την προτίμηση αρκετών, σε αντίθεση με το χοιρινό που υπάρχει απαραίτητα σε κάθε τραπέζι.
Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών προμηθεύεται το γευστικότατο χοιρινό κρέας από τα κρεοπωλεία ή τα σούπερ-μάρκετ, ενώ αν κοιτάξει κανείς δύο δεκαετίες πίσω θα δει πως οι περισσότερες οικογένειες στα χωριά αγόραζαν μικρά γουρουνάκια τα οποία "παρατάϊζαν" λίγους μήνες πριν τα Χριστούγεννα για να τα σφάξουν και να φτιάξουν λουκάνικα, πηχτή, χοιρομέρι, ψητό και πολλά άλλα εδέσματα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
4-5 κλωνάρια σέλινο η σελινόριζες
6-7 καρότα
10 μικρές πατατούλες
μισή συσκευασία αρακά κατεψυγμένο
3-4 μικρά κρεμμυδάκια
1 κιλό χοιρινό μπούτι σε κομμάτια
αλάτι-πιπέρι-λάδι
3 κύβους  ζωμού 
(μπορείτε να βάλετε και αγκινάρες)
3/4 φλυτζανιού Ελαιόλαδο
Πλένετε, κόβετε τον σέλινο σε χοντρά 
κομμάτια και τον βάζετε στην γάστρα.
Καθαρίζετε τα καρότα σας.
Τα κόβετε και τα ρίχνετε πάνω από το
σέλινο.
Σειρά έχουν οι πατατούλες.
Και μετά ο αρακάς ...
Και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες..
Πλένετε το χοιρινό...
Το βάζετε στην γάστρα και
αλατοπιπερώνετε.
Διαλύστε τούς κύβους σε ζεστό νερό
(τόσο όσο να χώνει εντελώς τα λαχανικά).
Προσθέστε το ελαιόλαδο.
Ρίξτε τον στην γάστρα και σκεπάστε .
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο
για περίπου 2 ώρες στους 180 βαθμούς..
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
3 αυγά
1,1/2 λεμόνι( χυμό)
ζωμό από το φαγητό σας..



Ξεχωρίσουμε τούς κρόκους από
τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους και
σιγά σιγά το λεμόνι.
Ρίχνουμε και το ζωμό
(να μην είναι καυτός).
Ρίχνουμε όλο το μείγμα μας στην
γάστρα και την κουνάμε να
πάει παντού.
Αν θέλουμε το αυγολέμονο
πιο κρεμώδες ρίχνουμε βροχηδόν
και μια κουταλιά
της σούπας κόρν φλάουερ
μέσα στο μίξερ μετά από τον ζωμό
και ανακατεύουμε.
Καλή σας όρεξη!!!

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ (ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!



(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mourlia .mou trexoune ta salia.tha to kanw mia apo autes tis meres.to augolemono etsi to kanw kai egw filia keti sweden

Δημοσίευση σχολίου

Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!