Ο λουκουμάς δεν είναι μόνος του στον κόσμο των γλυκών ! Σχεδόν κάθε λαός, και όχι μόνον εμείς οι Μεσόγειοι έχει και ένα παρόμοιο γλύκισμα. Από την Κίνα (εκεί τον έχουν για ψωμί χωρίς βέβαια να είναι μελωμένο), μέχρι την Αμερική συναντάμε διάφορες μορφές ζυμαριού τηγανισμένου με λάδι, με μέλι, ζάχαρη σιρόπι, μαρμελάδες σοκολάτα, ακόμα και με τυρί (κάτι πού κάνουμε και εμείς με τους λουκουμάδες μας.
Οι Ισπανοί έχουν τα bunuellos, και οι Γάλλοι τα beignets, οι Πορτογάλοι τα sonhos πού τα φτιάχουν με λεμόνι και σιρόπι κανέλλας (σαν την δική μας την κρητική κανελλάδα), και οι Ιταλοί το zeppole, και το κιάκερε , κάτι παρόμοιο με τους δικούς μας τους λουκουμάδες. Φτιάχνονται στην γιορτή του San Giuseppe, στα τέλη Μαρτίου και σερβίρονται με κρέμα πορτοκάλι και βύσσινο.
Εμείς μάλλον δανειστήκαμε τον λουκουμά, τουλάχιστον ως ονομασία, από το τουρκικό lokma. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και γενικώς του χρόνου, και πιθανόν το πρώτο τέτοιου είδους γλυκό να το έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, και να του έδωσαν το όνομα “scribita”. Αυτές οι τηγανητές μπάλες από ζυμάρι του 2ου π.Χ. αιώνα, γίνονταν από βρεγμένο ζυμάρι, το οποίο ρίχνανε σε καυτό λίπος.
Προέλευση:http://www.greekmasa.gr
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
(4 μερίδες)
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 φακελάκια ξερή μαγιά
200 ml χλιαρό νερό
200ml χλιαρό γάλα
1 βανιλέτα
Μέλι και κανέλα
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Αναμείξτε το αλεύρι,τη ζάχαρη,το αλάτι,την βανιλέτα και την μαγιά σε ένα μπώλ.
Κάντε γούβα στην μέση και ρίξτε το νερό και το γάλα ανακατεύοντας.
Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και ελαστικό.
Αφήστε το να < ανεβεί > και να τριπλασιαστεί με όγκο, περίπου για 30 λεπτά.
Βάλτε το λάδι(μπόλικο) να κάψει.
Πάρτε ζύμη στο χέρι σας και πιέστε το.
< Κόψτε το> με ένα κουτάλι που θα βουτάτε σε ποτήρι με νερό για να μην κολλάει το ζυμάρι.
Ρίξτε τα κομματάκια της ζύμης στο καυτό λάδι.
Γυρίστε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν με τρυπητή κουτάλα.
Αν τους θέλετε πιο τραγανούς προσθέστε λίγο νερό ακόμα έτσι ώστε το μείγμα να γίνει πιο αραιό.
Το λάδι να έχει κάψει καλά(να καπνίζει).
Ρίξτε μέλι και κανέλα... και καλή σας όρεξη!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΡΕΝΑ Κ.
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!