Χθες Καθαρά Δευτέρα έφτιαξα παραδοσιακά σαμιώτικα μπουρέκια από κόκκινη κολοκύθα με τριμμένο τυρί. Σας την παραθέτω παρακάτω ειδικά αφιερωμένη στην φίλη και συμμαθήτρια μου Έλενα ( Λιεζόν).
ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΑΜΑΣ ΜΟΡΦΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ
1 μέτρια κόκκινη κολοκύθα
Μισό κιλό κρούστα ( εγώ χρησιμοποιώ πάντα Κανακη )
2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2-3 κουταλιές ζάχαρη ( και παραπάνω ανάλογα ότι ταιριάζει στην δικιά σας γεύση
και πόσο γλυκιά είναι η κολοκύθα σας )
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Λίγο πιπέρι
Λίγο ηλιέλαιο ( για το άλειμμα η αν τα τηγανίσουμε )
Τριμμένο τυρί η ζάχαρη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε την κολοκύθα στα δυο . Αφαιρούμε τα σπόρια και τα < μαλλιά > της.
Την βάζουμε στον φούρνο(αέρα) στους 150 βαθμούς για 2 ώρες περίπου να ψηθεί
και να πιει τα υγρά της. Κατόπιν αφαιρούμε την ψίχα με μια κουτάλα.Την βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει για 24 ώρες. Την επομένη μέρα βάζουμε σε μεγάλο σκεύος ( αντικολλητικη κατσαρόλα η βαθύ τηγάνι) ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια , προσθέτουμε την στραγγισμένη κολοκύθα ,την κανέλα, την ζάχαρη και το πιπέρι .Σε σιγανή φωτιά γυρίζουμε και ξαναγυρίζουμε το μείγμα μέχρι να πιει τα υγρά που θα βγάλει. Κόβουμε την κρούστα κατά πλάτος . Στρώνουμε μια γραμμή κολοκύθι λίγο πιο μέσα από την άκρη τής κρούστας ( οχι πολύ- πάχος σαν το μικρο μας δάκτυλο) . Γεμίζουμε, τυλίγουμε σε μικρά στρογγυλά στριφτάρια .Αλειφουμε με ενα πινελο με λίγο ηλιέλαιο τα μπουρέκια μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μεχρι να ροδισουν.
Μπορούμε να τα τηγανίσουμε αλλά γίνονται πιο βαριά στην γεύση .
Οταν ψηθούν πασπαλίζουμε με αλμυρό τυρί τριμμένο η ζάχαρη αναλόγως πως θέλουμε να τα φάμε.
(Η μαμά μου όταν έχει χρόνο ανοίγει δικό της φύλλο .)
Σας εγγυώμαι ότι αν τα φτιάξετε μπορείτε άνετα να φάτε μια πιατέλα .. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία .
ΡΕΝΑ Κ.
ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ ΜΑΜΑΣ ΜΟΡΦΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ
1 μέτρια κόκκινη κολοκύθα
Μισό κιλό κρούστα ( εγώ χρησιμοποιώ πάντα Κανακη )
2 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2-3 κουταλιές ζάχαρη ( και παραπάνω ανάλογα ότι ταιριάζει στην δικιά σας γεύση
και πόσο γλυκιά είναι η κολοκύθα σας )
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Λίγο πιπέρι
Λίγο ηλιέλαιο ( για το άλειμμα η αν τα τηγανίσουμε )
Τριμμένο τυρί η ζάχαρη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε την κολοκύθα στα δυο . Αφαιρούμε τα σπόρια και τα < μαλλιά > της.
Την βάζουμε στον φούρνο(αέρα) στους 150 βαθμούς για 2 ώρες περίπου να ψηθεί
και να πιει τα υγρά της. Κατόπιν αφαιρούμε την ψίχα με μια κουτάλα.Την βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει για 24 ώρες. Την επομένη μέρα βάζουμε σε μεγάλο σκεύος ( αντικολλητικη κατσαρόλα η βαθύ τηγάνι) ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια , προσθέτουμε την στραγγισμένη κολοκύθα ,την κανέλα, την ζάχαρη και το πιπέρι .Σε σιγανή φωτιά γυρίζουμε και ξαναγυρίζουμε το μείγμα μέχρι να πιει τα υγρά που θα βγάλει. Κόβουμε την κρούστα κατά πλάτος . Στρώνουμε μια γραμμή κολοκύθι λίγο πιο μέσα από την άκρη τής κρούστας ( οχι πολύ- πάχος σαν το μικρο μας δάκτυλο) . Γεμίζουμε, τυλίγουμε σε μικρά στρογγυλά στριφτάρια .Αλειφουμε με ενα πινελο με λίγο ηλιέλαιο τα μπουρέκια μας και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μεχρι να ροδισουν.
Μπορούμε να τα τηγανίσουμε αλλά γίνονται πιο βαριά στην γεύση .
Οταν ψηθούν πασπαλίζουμε με αλμυρό τυρί τριμμένο η ζάχαρη αναλόγως πως θέλουμε να τα φάμε.
(Η μαμά μου όταν έχει χρόνο ανοίγει δικό της φύλλο .)
Σας εγγυώμαι ότι αν τα φτιάξετε μπορείτε άνετα να φάτε μια πιατέλα .. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία .
ΡΕΝΑ Κ.
1 σχόλιο:
τελειο!!!!!
Δημοσίευση σχολίου
Aν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, κάντε μας ένα σχόλιο.
Αν θέλετε και άλλοι να δουν ότι βλέπετε εσείς, πατήστε το εικονίδιο g+1.
Μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτή την ανάρτηση στην σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ !!